搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bbchk

李怡:「一個互害的社會,人們既是受害者,也是害人者...

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 09:08
咦!中華人民共和國不是由中國共產黨創造出來?為什麼變成"意圖""解放"出來?
咁咪要over and ove ...

恭喜師兄!你終於開竅喇!

你終於知道”中華人民共和國”只是我黨創造出來的一個”工具”,而且是不得已而為之的一個工具!

畢竟,將階級及階級矛盾徹底消亡的理論條件,以及科技條件皆仍未成熟;因此,國家作為階級的統治工具,在可見的將來仍然是必要之惡,但這並不會改變國家只是作為”工具”的根本性質!

所以師兄的確沒有必要去愛一個工具,要愛就愛我黨!就是創造、擁有及使用這個工具的真正主人!

3萬

論壇元老

pswong01 發表於 2018-7-9 11:33
恭喜師兄!你終於開竅喇!

你終於知道”中華人民共和國”只是我黨創造出來的一個”工具”,而且是不得已 ...

你而家先明呀?唔遲!
中華人民共和國是一個名稱,你也可視為一個工具,睇你個人質素和心態囉。
母親是一個名稱,你也可視為一個生產機器,睇你個人質素和心態囉。
妻子是一個名稱,你也可視為一個洩慾人物,睇你個人質素和心態囉。
你是否愛他們,如何演釋?個人教養及修為囉。

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 19:17
你而家先明呀?唔遲!
中華人民共和國是一個名稱,你也可視為一個工具,睇你個人質素和心態囉。
母親是一 ...

中華人民共和國是一個名稱,也是階級的統治工具, 但它的本質是階級矛盾不可調和的產物和表現。

而我黨之所以發動波瀾壯闊的革命運動, 無非就是要將階級及階級矛盾消亡, 從而達到將國家消亡的終極目標!!!

目前我黨之所以仲未將國家消亡, 只是因為還有各種各樣技術問題仍未解決, 所以在未來一段時間內, 國家仍然係必要之惡。

個別人士出於何種動機, 堅持要"愛"這個注定會被我黨消亡的"必要之惡"? 我不知道。

我黨面對這個"必要之惡"可是嚴陣以待的!!!

我黨決不會在國家法律的層面將自己註冊, 變成普通政黨, 咁撚笨柒; 再從憲法的層面將"國家"牢牢握在手中; 中央、省、市、縣、鄉五級政府皆設黨委, 嚴密監控政府, 防止國家作反!!!

不論是"黨和國家", 還是"黨和政府", 到底誰先誰後? 邊個孰輕孰重? 希望C兄能作出明智的決定!!!

3萬

論壇元老

pswong01 發表於 2018-7-9 21:03
中華人民共和國是一個名稱,也是階級的統治工具, 但它的本質是階級矛盾不可調和的產物和表現。

而我黨之所 ...

我黨決不會在國家法律的層面將自己註冊
好有趣問題,在下才疏,盼賜教。

中華民國國民黨向誰註冊?日期地點?
美利堅合眾國共和黨向誰註冊?日期地點?
美利堅合眾國民主黨向誰註冊?日期地點?

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 19:17
你而家先明呀?唔遲!
母親是一 ...

Bencan兄:
早晨!今朝食左藥未呀?
小弟泰喜你啦!經過多日心理輔導治療,
你終於肯公開向大家坦白自己心態,已經是療程功效第一步啦

你而家先至坦白?唔遲!
中華人民共和國是一個名稱,你視為面子工具,
睇你個人質素和心態囉。

母親是一個名稱,你視為一個生產機器,
老了你覺得無用就即棄走路都唔帶埋佢地
咪係你個人質素和心態囉。

妻子是一個名稱,你視為一個洩慾人物,
付錢俾佢先入房咪係你個人質素和心態囉

你是否愛他們,咁樣演釋?你個人教養及修為囉。
不孝...不忠....

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-9 21:54
Bencan兄:
早晨!今朝食左藥未呀?
小弟泰喜你啦!經過多日心理輔導治療,

正合奇兄:
晚安!食咗!有心!
今晚食乜?
乜嘢叫做” 泰喜” 唔明?
哦!你視中華人民共和國是面子工具,唔怪之得你唔怕無面啦。
係呀!我等緊母親接我落去移民,令壽堂長命百五歲你千祈唔好放棄佢先落去移民。
宅男!你無拖友是驚畀錢呀?咪你繼續腦電波啦……慳尐!

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 22:13
正合奇兄:
晚安!食咗!有心!
今晚食乜?

Bencab兄:
係恭喜唔係泰喜
咁你慢慢等啦.......
你哩種唔養父母嘅不孝子

通常到晚年時先會明白子欲養而親不在嘅

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-9 22:28
Bencab兄:
係恭喜唔係泰喜
咁你慢慢等啦.......

正合奇兄:
哦!咁我慢慢等…….你咪心急喎!
你又話跟足我貼嘅?
早年一早明白子欲養而親不在嘅道理,未敢鬆懈。

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 22:33
正合奇兄:
哦!咁我慢慢等…….你咪心急喎!
你又話跟足我貼嘅?

Bencan兄:
我跟足你貼先知道你兩公婆啲折墮污糟嘢
你係明白嘅就唔會唔養父母啦......而家咪天收囉......
你係愛國就唔會自己走路著草都仲睇住共產黨殺人幫共產黨洗白白啦

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-9 22:45
Bencan兄:
我跟足你貼先知道你兩公婆啲折墮污糟嘢
你係明白嘅就唔會唔養父母啦......而家咪天收囉.... ...

正合奇兄:
係呀!你睇我折墮?我見到你幸福囉!
我係明白你點樣畀共產黨養嘅......而家咪共收囉......
你咁仇國就會自己坐困愁城仲睇住共產黨社會為共產黨服務呀