搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bbchk

李怡:「一個互害的社會,人們既是受害者,也是害人者...

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 21:28
我黨決不會在國家法律的層面將自己註冊
好有趣問題,在下才疏,盼賜教。

無論別國的政黨點樣做, 我黨都不會在國家法律的層面將自己註冊, 變成普通政黨, 讓自己有被國家收拾的風險!!!

C兄提出中國國民黨的例子很好, 佢哋真係傻到走去偽內政部註冊, 變成普通政黨; 結果當然得到了她應得的下場, 抵撚死!!!

中國台灣省政黨及(所謂的)"全國性"政治團體名冊: https://www.moi.gov.tw/dca/02people_005.aspx

至於美帝的例子, 因為憲法第一條修正案保障結社自由, 所以聯邦法例中並沒有任何條文規管政黨的組成和組織, 規管政黨註冊的法規是各州層面, 我實在無法查核民主共和兩黨在各州的註冊情況。而民主共和兩黨作為事實上的普通政黨, 她們不得不接受聯邦一級的《競選經費使用法》、《總統選舉法》、《政黨政治活動及聯邦公務人員法》及州一級的其他法例規管, 抵撚死!!!

http://news.12371.cn/2016/06/07/ARTI1465244551157553.shtml

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 22:54
正合奇兄:
係呀!你睇我折墮?我見到你幸福囉!
我係明白你點樣畀共產黨養嘅......而家咪共收囉.... ...

Bencan兄:
係呀! 小弟自覺好幸福㗎!
上有高堂可以承歡膝下,身邊又冇個講金唔講心嘅女人
工作有尊嚴又有滿足感.....

唔使食公仔面仲有志同道合知己良朋.....飲兩杯煑好餸

又唔使好似你咁做二等公民
人生幸福不過如此⋯⋯幸福滿滿

3萬

論壇元老

pswong01 發表於 2018-7-9 22:59
無論別國的政黨點樣做, 我黨都不會在國家法律的層面將自己註冊, 變成普通政黨, 讓自己有被國家收拾的風險! ...

兄台請問備案是否等於註冊?係!就抵撚死!!!

內政部備案政黨名冊

1 ) 中國國民黨    成立日期 (民國/前) -18/11/24   負責人  吳伯雄  地址:台北巿中山區八德路二段232號
備案日期:民國78/2/20
https://www.moi.gov.tw/dca/02people_005.aspx

哎喲!你的奉若神明….美國,尐國家黨都無註冊㗎?用但是就可免責?咁抵撚死!!!

兄台你尐鏗鏘有力音啞咗尐喎。

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-9 23:09
Bencan兄:
係呀! 小弟自覺好幸福㗎!
上有高堂可以承歡膝下,身邊又冇個講金唔講心嘅女人

正合奇兄:
泰喜!泰喜!

咁你有無多謝共產黨呀?阿門!

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 23:28
正合奇兄:
泰喜!泰喜!

Bencan兄:
唔關共產黨事喎

係關香港事....西方文明法治事

有多謝西方討伐共産黨

不過我就冇兄台你邊食加粟就邊愛共粟的所謂高風亮節和智慧,
也缺乏你走路遺棄父母以身殉道.......

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-9 23:39
Bencan兄:
唔關共產黨事喎
係關香港事....西方文明法治事

正合奇兄:
哦!香港事?關邊位西方事?
哦!兄台你邊食共粟就邊愛西粟的所謂高風亮節和智慧,
哦!你唔好誣衊令雙親是無道可殉喎?

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 23:47
正合奇兄:
哦!香港事?關邊位西方事?
哦!兄台你邊食共粟就邊愛西粟的所謂高風亮節和智慧,

Bencan兄:
香港事?關英國事和美國事..... 有中英聯合聲明與美國香港政策法

我邊食港粟就邊愛港,的確高風亮節和智慧喎....

家嚴家慈都系食港粟愛港粟無道可殉

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 23:26
兄台請問備案是否等於註冊?係!就抵撚死!!!

內政部備案政黨名冊

啞D乜?

如果國民黨不是註冊, 而是備案; 如果民主共和兩黨沒有在聯邦註冊, 只在個別的州份註冊(或備案), 是否就構成C兄可以只愛"中華人民共和國", 而不愛我黨的理論基礎???

我黨堅持不在國家法律的層面將自己註冊註冊, 變成普通政黨; 再從憲法的層面將"國家"牢牢握在手中; 中央、省、市、縣、鄉五級政府皆設黨委, 嚴密監控政府, 防止國家作反; 凡此種種, 都有自己的內在邏輯及理論基礎, 無須借助"外國也有"來護航!!!

我黨若變成"普通政黨", 甚至開放具真正意義的普選, 就存在下台的可能性, 屆時無產階級專政將蕩然無存!!!

確保無產階級專政的手段是人民民主專政, 而決定誰是人民, 誰不是人民, 則由我黨政黨說了算, 方能保衛無產階級專政, 保衛無產階級的革命成果!!!

但不論是無產階級專政, 還是人民民主專政都只是手段, 目的都是希望將階級及階級矛盾消亡。很多人以為我黨只是要解放無產階級, 其實我黨是要把包括資本家內的整個社會, 從現存生產關係中解放出來, 從而達到將國家消亡的終極目標!!!

試問一個隨時下台的"普通政黨", 怎可能完成如此艱鉅及偉大的歷史使命!!!

3萬

論壇元老

pswong01 發表於 2018-7-10 00:22
啞D乜?

如果國民黨不是註冊, 而是備案; 如果民主共和兩黨沒有在聯邦註冊, 只在個別的州份註冊(或備案),  ...

即系:天下無不是之父母

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-10 00:15
Bencan兄:
香港事?關英國事和美國事..... 有中英聯合聲明與美國香港政策法
我邊食港粟就邊愛 ...

正合奇兄:

唔關共產黨事喎#55
中華人民共和國是香港宗主國,唔關事?反而關英美事?
好彩!從無服務共產黨,共粟乜味呀?
哦!共粟碗內有港粟,唔食狗肉飲狗汁都算高風亮節和智慧
既是令家嚴家慈就唔評論。