搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: fangtao

小無恥 vs 大無恥 誰更無恥…

2萬

論壇元老

東邪西毒 發表於 2018-7-9 01:14
根據漢語拼音系統:

東邪西毒 兄:
多謝曬,可能我單純,宜家我先知原來系咁解,funny and interesting…

3萬

論壇元老

你打錯人啦,佢得罪你呀,你喜歡擺人上台….個人修為囉

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-13 19:25

bencan 網友:
點打錯啊,人類文明,無論 正、邪、左、中、右…,都5會原諒 反骨仔,打 反骨仔 冇人敢話 打錯 架,系個 反骨仔 本身 會話錯架咋…

3萬

論壇元老

系米打錯字, 2兄 打錯左 反肚…

點打錯啊,人類文明,無論 正、邪、左、中、右…,都5會原諒 反骨仔,打 反骨仔 冇人敢話 打錯 架,系個 反骨仔 本身 會話錯架咋…

佢真係得罪咗你?

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-14 19:13
系米打錯字, 2兄 打錯左 反肚…

點打錯啊,人類文明,無論 正、邪、左、中、右…,都5會原諒 反骨仔,打  ...

Bencan 兄:
做乜幫你 2兄 對號入座,有冇 私信 問過 2兄,冇,咁洗5洗我幫你問…

3萬

論壇元老

公開、公正、公平,點解要 私信?
你尐私信有冇人覆呀?

金牌會員

Bencan 發表於 2018-7-9 01:45
你又返嚟!又來畀我笑,乜中文譯名是要根據漢語拼音系統?

以下例子誰是正確:

Bencan的無知只有得啖笑,Bencan同Fangtao都系合乎漢語拼音規範的字串。我的解法並無錯,所以咪問Bencan根據乜其他國際規範咯。

如果Bencan話系外文翻譯,只好請Bencan指出“Fangtao”系何種語言,需要翻譯成中文。

西班牙前鋒(David Villa)---「韋拿」、「比亞」、「華倫西亞」、「巴倫西亞」。
David Beckham 「碧咸」、「碧金」、「貝克漢」、「貝克漢姆」
Alfred Hitchcock「希治閣」、「希區柯克」、「艾爾弗雷德」

外文名翻譯成 廣府話 同 普通話,自然有不同的翻譯,Bencan撈埋一齊渾水摸魚啵。
有責任提供翻譯的依據的是譯者。對David Villa,David Beckham, Alfred Hitchcock的做出翻譯的人唔系我,我沒有提供翻譯依據的責任。“Fangtao”翻譯成“反肚”的人系Bencan,Bencan自然有責任提供翻譯依據。

請Bencan不要將別人翻譯正確YY成自己翻譯翻譯正確。

3萬

論壇元老

東邪西毒 發表於 2018-7-15 12:14
Bencan的無知只有得啖笑,Bencan同Fangtao都系合乎漢語拼音規範的字串。我的解法並無錯,所以咪問Bencan ...

東邪西毒!貴庚?竟然用漢語拼音規範的字串作為國際規範咯,誰確認你用的漢語拼音合符國際規範,那此國家曾引用在國際事件上?你代表國際

你用作字典多尐喎

你用漢語拼音規範的字串再查David Villa,David Beckham, Alfred Hitchcock是否符合國際規範咯。
西班牙前鋒(David Villa)---「韋拿」、「比亞」、「華倫西亞」、「巴倫西亞」。
David Beckham 「碧咸」、「碧金」、「貝克漢」、「貝克漢姆」
Alfred Hitchcock「希治閣」、「希區柯克」、「艾爾弗雷德」

當然你可以話做出翻譯的人唔系我,我沒有提供翻譯依據的責任,尤如你老友Fangtao一樣遇到質疑就馬上用我轉貼咋唔關我事.........
如果你不能用漢語拼音規範的字串証明上列譯名是錯,你為何拿此作根據?逃避責任,困難?唔難為你囉!