搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

南韓恐失中國2200億生意 在華日企或需撤生產線

1萬

6萬

論壇元老

南韓恐失中國2200億生意 在華日企或需撤生產線

中美貿易戰燃點「世界大戰」,由亞洲到歐洲,各國均難獨善其身。南韓可能損失高達2,200億港元對華出口生意額,可能成為貿易戰的最大炮灰;日本企業在華製造的產品將受美國徵稅打擊,德國商界亦警告該國將受連鎖效應影響,批評美國漠視貿易規則。

南韓每年出口總額達1萬億美元,經濟極依賴外貿。中國是南韓第一大出口市場,涉及產品79%為中間材料,包括半導體、材料、零部件,還有不少企業為了對美出口,而在中國設廠加工,這些產業都受到美國徵稅的間接衝擊。有資訊科技人士說:「貿易戰一定會導致我們對中國出口總量減少。」國內輿論擔憂,南韓可能成為貿易戰最大受害者。

汽車、鋼鐵、船隻等南韓主要出口產品,亦受貿易戰的直接威脅。南韓現代經濟研究院學者周元稱,若考慮間接出口的材料,中美貿易戰將令南韓對華出口額減少282.6億美元。南韓貿易協會預測,若歐盟捲入這場貿易戰,南韓出口將跌6.4%,數額達367億美元(約2,862億港元)。有學者促請當局考慮減少對華依賴,重組受貿易戰打擊的產業。

日本業界亦擔憂在中國設廠生產的貨品,受到美國徵稅打擊。日本共同社指出,進駐中國的日企,至少有每年總值約757億日圓(約53.7億港元)的對美出口產品,被列為制裁對象。其中較大影響的是汽車和民用機械的電子零件,其次是影印機零件及消耗品。報道指出若中美貿易糾紛加劇,日企或被迫把在中國的生產線,轉移到東南亞「避難」。

三菱重工表示,目前工業用機械並未列為美國徵稅對象,但日本在華製造的汽車組裝用機械,或因車廠生意受打擊而受拖累。有日本電子商擔心,在中國生產的半導體被徵稅。日本知情人士向共同社指出,被美國市場排斥的中國產品流入日本市場,並與日本產品競爭,可能引發激烈的價格競爭。也有輿論擔心,中國的反制措施影響日本汽車業。

德國工商大會總幹事長萬斯萊本(Martin Wansleben)受訪時,批評美國出於意識形態、政治和選舉考慮。他形容美方做法猶如在一場足球賽中「用手帶球,一頭闖進球門」,理由卻是「依據美式規則」。該會副總幹事特賴爾解釋,由於德國企業在中美兩國的分支企業,有着與日俱增的供應鏈關係,因此一旦中美貿易戰升級,德企也無法幸免。

中美貿易戰亦打亂全球的大宗商品市場,由於中方威脅對進口的美國原油徵收25%關稅報復,加上美國對伊朗石油產業實施嚴厲制裁,令亞洲煉油業正不斷採取行動以確保原油供應。中國有煉油企業表明已經取消購買美國原油,擬轉向中東或西非國家入貨。有新加坡能源諮詢公司指,中國或尋求以俄羅斯和沙特阿拉伯,甚至伊朗的石油作替代。

論壇元老

走資就一定㗎啦
美國GDP差唔多係中國GDP兩倍
兩國開戰....傻嘅都識靠邊個大佬揾食啦

啲假愛國可以走就實會有咁快走咁快,

至多學Bencan兄咁様....
走左之後把口叫下.....
愛國愛祖國愛父母.....
為良心好過啲啫

1萬

論壇元老

佢哋為咗愛國,想早啲走去美國唱匪國國歌,支援抗美貿易戰!

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-8 21:49
走資就一定㗎啦
美國GDP差唔多係中國GDP兩倍
兩國開戰....傻嘅都識靠邊個大佬揾食啦

正合奇兄:
你唔走呀…..留係度點解把口唔叫下.....愛國愛祖國愛父母....
你個良心係邊?揾到嗎?

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 00:17
正合奇兄:
你唔走呀…..留係度點解把口唔叫下.....愛國愛祖國愛父母....
你個良心係邊?揾到嗎? ...

Bencan兄:
我無走噃......留係度愛父母愛香港愛袓地

身體力行服務市民社會

唔似得兄台你拋棄你口中袓國又唔照顧父母

自己一早走路之後先至得把口話愛國愛黨愛父母

日日受良心譴責....夜晚瞓得好嗎?

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-9 00:33
Bencan兄:
身體力行服務市民社會

正合奇兄:
身體力行服務市民社會
唔似得兄台你拋棄你口中袓國又唔照顧父母
自己一早走路之後先至得把口話愛國愛黨愛父母   

你尐愛國愛祖國唔見咗囉?

你效力於共產黨,服務共產黨內的市民社會,你出共粟….

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-9 00:41
正合奇兄:
身體力行服務市民社會

Bencan兄:
小弟從來都無話過愛國愛袓國喎
話愛國愛祖國嗰個係你自己呀!傻佬

小弟唔係效力於共產黨
但你要話我服務於生活在共產黨魔掌下的市民社會,小弟唔反對
能夠服務人類係我志願......
日日工作好開心,亦唔使好似你咁將尊嚴鎖係locker.....

夜晚瞓整都會笑㗎
瞓足精神一早起床就神彩飛揚工作去,好満足好感恩!

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-9 10:15
Bencan兄:

正合奇兄:

你既然做不到,為何要揶揄別人?你無國?無祖國?
儍仔!

小弟唔係效力於共產黨
但你要話我服務於生活在共產黨魔掌下的市民社會,小弟唔反對

咁你又指指點點別人?什麼邏輯標準?

能夠服務人類係我志願......
共產黨員服務人類都係志願之一......

日日工作好開心,亦唔使好似你咁將尊嚴鎖係locker.....
乜服務共產黨需要隨身攜帶尊嚴咩?

夜晚瞓整都會笑㗎
你笑信你尐儍仔

瞓足精神一早起床就神彩飛揚工作去,好満足好感恩!

東方紅….太陽升……中國出了…….

1萬

6萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-7-9 00:33
Bencan兄:
身體力行服務市民社會

撑正合奇做真正有承擔有正義真正香港人.唔學得口噏愛國愛党嘅着草變加籍反骨反肚食屎狗

中級會員

有個屎坑B自稱識飛天,但事實上佢唔識。我好誠實自認唔識飛。
我督爆B君講大話。佢咁講:你唔識飛播。自己做不到為何揶揄他人?

咁以後大家都可以打飛機作大啦:我識得如來佛,我跑步快過光速,一拳打爆地球⋯你話我做唔到,你做得到乜?自己做唔到唔好揶揄他人!