搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bbchk

北京應對貿易戰大絕 林毅夫:美企、美債

論壇元老

pswong01 發表於 2018-7-11 23:17
你點解對我黨打擊買官賣官的決心視若無睹!!!

師兄:
我都想視若無睹,但個小學雞買咗個清華博士學位竟然連普通英文都唔識

對國際媒體話《以牙還牙》係中國文化?
都唔知幾時聖經變成咗中國文化,可能又係自古以來啩.....

向來低調的中國國家主席習近平,日前會見歐美跨國公司巨頭時放狠話說,「西方有個說法,如果別人打你左臉,你要把右臉也伸過去,而在中國文化中,你要以牙還牙」。》

3萬

論壇元老

係娛樂界尐外國藝人多數出場都講番幾句當地語言。
澳洲有一名總理能說流利普通話,開場時也會講一段,但答問時就用英語。

用法國總統與美國總統作例真好!摑得好!

法文半桶水個美國總統阿伯以為法國總統係國際埸合會講英文喎
搞女人學啲法文係咁上下㗎啦
睇個阿伯被辱啲網友真係笑到暈

開頭法國總統與美國總統講英文幾開心,唔洗翻譯溝通,係01:30有記者問問題,
法國總統咪用法文回答囉,你以為法國總統講緊嘅係英文呀?

美國總統眼眨眨玩手指,又無翻譯溝通唔知講乜,法國總統係02:07可憐個阿伯用英文講多次,費事佢出洋相啦,好瘀呀!

https://www.youtube.com/watch?v=YUxSVj3ImHY

3萬

論壇元老

唉!顧掂自己先啦,唔係你停下,人地就會留下㗎!再畀尐心機,少尐機心或有機會,繼續咁心胸狹窄自以為事就無行嘍!

論壇元老

bbchk 發表於 2018-7-11 20:51
唔好要求咁高吖!

中國所持的美國國債是外匯儲備,怎樣能說拋售就拋售? 這林毅夫的話不是說給行內人或是國外人聽,分明是用來蒙騙國內農民和一般老百性的。好等他們以為中國還有籌碼。

中國外匯儲備3.1萬億美元中,有大約1.5萬億美元是外資企業所擁有,這是他們入華之時帶進中國的資金,可以隨時撤資帶走。 換句話說,外資企業投資所形成的外匯儲備相當於賭場的籌碼。賭客進賭場後會將自己貨幣(美元、歐元、日元等)換成籌碼(人民幣),無論在賭場中玩輸了還是贏了,他所擁有的籌碼可以再換成自己需要的貨幣(美元、歐元或其他)拿走。

在現在這局面,中國3.1萬億美元外匯儲備中有1/3是美債。若是美國企業撒資的話,中國拿甚麼給他們換籌碼?

再説,雖然中國外匯儲備有3.1萬億美元,但負債卻有2萬億美元。那麼説,淨外匯儲備只得1.1萬億美元,比2013年2.96萬億美少了60%,全都用了來撐房市、救2015年股災和收購外國企業。要是外資開始撒資的話,這1.1萬億美元淨外匯還能剩不多少? 萬一房市股市再崩潰的話,中國拿甚麼來稳定市場? 現在人民暴跌也得靠外滙儲備來稳定貨幣。

再説,人們已經見識過美國聯儲於2008年就曾經買入過數以萬億美元的國債進行量化寬鬆。如今聯儲已進行縮表多時,利率也已升了7次,如果中國要自殺拋售美債的話,美國聯儲局隨時可以降利率再買國債,還有人會懷疑聯儲接盆的能力嗎? 衹怕中國一來一回會被美國剪羊毛,要雙手向美國奉上外滙儲備存底。

論壇元老

jojo2016 發表於 2018-7-12 06:26
中國所持的美國國債是外匯儲備,怎樣能說拋售就拋售? 這林毅夫的話不是說給行內人或是國外人聽,分明是用 ...

補充少少,抛美元美債換什麽??換人仔就通縮,換其他??買金?買其他主權債?行得通嗎?用相對高評級換低評級主權債,要蝕幾多?有冇咁多街貨?儲備質素下降,人仔要貶值幾多?要不要加息去支持人仔?

2萬

論壇元老

別心恢!辦法總比問題多!
美元短缺方法

人口老化政策(清空盈餘人口,迎接世界各地歸國華僑)

號召全球華僑清空外地資產換 美元 or 黃金 回國

號召全球華裔學者回國

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-12 06:14
唉!顧掂自己先啦,唔係你停下,人地就會留下㗎!再畀尐心機,少尐機心或有機會,繼續咁心胸狹窄自以為事就 ...

bencan 兄:
你5好咁小器啦,要覆就直接啦,and 在下 門生 十萬,閱人無數,渡人無數,任何人都會有良知,even 壞到 出汁 2弟 5系 弟 實情 系 契弟 都有良知,良心責備系米好痛呢,床板夾真系好痛架,高手如我系5會親手打到手軟架,識得 善用 良心 壓力就得…

又教你多樣野啦
認錯 and 道歉 先系 人類文明 最 powerful 既 武器泥…
耶教 文明 有 原罪 and 懺悔,所以米跑贏大市 law,冇得眼紅人格…

1萬

6萬

論壇元老

fangtao 發表於 2018-7-12 15:13
別心恢!辦法總比問題多!
美元短缺方法

fangtao 兄楢山節考都有呢套攞獎戲嚟㗎!

2萬

論壇元老

bbchk 發表於 2018-7-12 21:03
fangtao 兄楢山節考都有呢套攞獎戲嚟㗎!

光頭仔 兄:
你又 認老啊,識哩部戲冇 70 都有 60 wor

1萬

6萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2018-7-12 06:26
中國所持的美國國債是外匯儲備,怎樣能說拋售就拋售? 這林毅夫的話不是說給行內人或是國外人聽,分明是用 ...

偽夫從臺灣游水到强國學到就喺點去蒙騙他人其他就靠老共互相利用