搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

工聯會建制議員籲撐優質國貨、罷買美國貨

1萬

6萬

論壇元老

工聯會建制議員籲撐優質國貨、罷買美國貨

美國再對2000億美元中國商品徵稅,令中美貿易戰升溫。一眾「愛國愛港」的本港建制派立法會議員,亦響應「撐國貨、抵制美國貨」,其中工聯會議員陸頌雄身體力行支持國貨,讚賞其質素「連日本原廠也做不到」。

中美貿易戰誰勝誰負仍是未知數,不過「大敵」當前,工聯會陸頌雄呼籲「貿易戰、撐國貨」,強調要打贏貿易戰,就要「國人自強不息,堅持自主創新,撐起優質國貨」。

行動最實際,身為攝影發燒友的陸頌雄,就在facebook上載其新「玩具」,原來是由國產鏡廠老蛙(Laowa)生產、價值約3000元的超廣角鏡頭。他指,一直希望用上「優質自主品牌」的全國產鏡頭,可惜光學領域是中國製造「軟肋」,惟現時終於有這個「爭氣」自主品牌,稱「連日本原廠也做不到如此輕巧的大光圈,解象(像)力表現優異!」

陸頌雄又特別標籤了「#中國製造2025」、「#國產光學」、「#人無我有」,並呼籲「有乜靚國貨可以介紹俾我」。有網民留言讚「識貨」,但亦有網民問陸頌雄,其相機機身是產自何地。

民建聯蔣麗芸則在fb分享貿易戰報道,認為「作為一個市民能做的,就是不買美國貨!」其建議獲不少網民支持,稱「作為中國人肯定要支持!」 但亦有網民指,「不買美國貨,更加不買中國貨」。

優質中國貨一流。

論壇元老

夠膽杯葛唔好用美國西藥先講啦
叫佢學嗰個真漢奸假愛國咁改用國貨....人中黃人中白囉

3萬

論壇元老

都係㗎!好似尐越南仔唔愛國,唔做越奸,咪投奔怒海,唔係呻吟,係實幹!
咪食白粥改食忌廉湯囉

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-7-11 21:41
都係㗎!好似尐越南仔唔愛國,唔做越奸,咪投奔怒海,唔係呻吟,係實幹!
咪食白粥改食忌廉湯囉 ...

Bencan 兄:
系米咁冇器量啊,私信又5覆,公信又5回,系米任打5還手等我打到手軟先…
5問都問左 lok,冇得收翻啦,都同你講左後果好嚴重架啦,要我出長文解畫先知驚,冇用啦…

3萬

論壇元老

私信再貼公開回答,你未說 yes 喎,等你覆!Ok!

1萬

論壇元老

有優質既一定會用,但系無啊嘛⋯⋯
大口環胡刀系用唉瘋5用嘩圍啦,把口就叫你用中興

1萬

論壇元老

Unowat 發表於 2018-7-11 22:01
...

所有晶片都是美國做的, 愛國人士住後要棄用電腦, 手機, 改用 "飛鴿傳書" 去傳遞訊息  

1萬

論壇元老

【籲撐國貨贏貿易戰】陸頌雄:國產鏡頭超廣角,
日本原廠也不如 網民:可惜你用 Sony 相機  

中美貿易戰升級,美國表態就對另外2,000億美元中國商品加徵進口關稅之際,部分建制派議員也facebook表態「不買美國貨」、「撐國貨」等。民建聯議員、曾管理家族工業股震雄集團的蔣麗芸稱,「美國又出招了,今次貿易戰結果如何是未知數,但作為一個市民能做的,就是不買美國貨!」

工聯會議員陸頌雄貼出一張國產鏡頭的相片,稱其「超廣角」,連日本原廠也不如,「打贏貿易戰,國人自強不息,堅持自主創新,撐起優質國貨!」

他又貼出一張國產鏡頭的相片,力撐國貨,「作為攝影愛好者,我一直都希望用上優質自主品牌嘅全國產鏡頭,但光學領域一直係中國製造的軟肋。不過我們中國現在也有爭氣嘅自主品牌,好似呢支L字頭品牌嘅 MTF 7.5mm F2 超廣角,可謂一絕;做到連日本原廠也做不到如此輕巧的大光圈,解象力表現優異!!下一步做埋自動對焦,咁就perfect了!」

有關的國產鏡廠是老蛙(Laowa)生產,陸頌雄稱這支鏡頭大約3000元,用於日本品牌Panasonic、Olympus ,「可用於m4/3系統(Panasonic、OLYPMUS),好多攝影專門店都有得賣,可上price.com.hk查詢。」

不過,有網民翻舊帳,貼出相片指陸頌雄使用的是Sony相機,也是日本品牌,「可惜你用的是日本 Sony 相機,愛國用國貨,應轉用海鷗牌相機。」陸頌雄對鏡頭的評論,引起不少攝影發燒友熱議。

陸頌雄於Facebook 貼文下留言,指鏡頭可用於日本品牌 Panasonic、Olympus 等 m4/3 片幅相機

http://www.thestandnews.com/politics/%E7%B1%B2%E6%92%90%E5%9C%8B%E8%B2%A8%E8%B4%8F%E8%B2%BF%E6%98%93%E6%88%B0-%E9%99%B8%E9%A0%8C%E9%9B%84-%E5%9C%8B%E7%94%A2%E9%8F%A1%E9%A0%AD%E8%B6%85%E5%BB%A3%E8%A7%92-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%8E%9F%E5%BB%A0%E4%B9%9F%E4%B8%8D%E5%A6%82-%E7%B6%B2%E6%B0%91-%E5%8F%AF%E6%83%9C%E4%BD%A0%E7%94%A8-sony-%E7%9B%B8%E6%A9%9F/

1萬

論壇元老

Unowat 發表於 2018-7-11 22:01
...

政情:陸頌雄未考牌先買車  

汽車型號 : 美國福特 Ford Focus  

陸頌雄話以前喺天水圍居住同工作,唔使點用車,但舊年出任立法會議員後,經常要來往港島,故萌生考車牌念頭。佢早前完成筆試,下星期跟師傅操車,六月就考自動波私家車路試。

不過,佢尚未正式「揸軚盤」已經成為車主,喺上個月買咗部心儀歐洲四人車。未學車先買車,佢笑言係因為車價平,又話愛車落地唔夠半年,但因為冷門,所以二手價僅為原價六五折,故忍唔住手先買落嚟。佢又話如果成功攞到車牌,會駕車往返立法會,但擔心如行經屯門公路,由於佢首年「P牌仔」車速最多只能達時速七十公里,擔心到時車速太慢會畀其他司機鄙視。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170302/00176_093.html

論壇元老

吊佢老味 蘭花系 !
工賊會 唔好 鳩 UP 當秘笈 呀 !
你地班 田七頭 首先自己用先,
全家指定要飲 三六奶粉,
全家指定要食 大六米,
全家指定用 地溝油,
食左呢幾味 都唔死得, 比市民睇吓先 !