搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 正合奇

伊院肛門導管誤插陰道 老婦被迫切輸卵管保命

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-8-1 16:55
個尐禽獸咪你教出嚟尐門生.......正冚家富!

Bencan 兄:
做乜咁早,百2蚊 又5比你入房 要去 扮吊魚 坐困愁船 啊…

3萬

論壇元老

好盡責喎!真係16小時守候喎,紅糧確醒神…….仲未去霸位呀

論壇元老

Bencan 發表於 2018-8-1 09:40
一個醫生要負責200個病人……………..亦有醫生被叫醒處理急症後再度瞓唔返
會自己開安眠藥........
值班可 ...
值班可以食安眠藥....好瞓尐?…….你唔講真係唔知?

唔係值班食,
係留休班留喺call room 瞓幾個鐘又要輪下一班嗰陣
因為Call room 人多出入又手機響又著咗燈好難瞓得好

論壇元老

Bencan 發表於 2018-8-1 09:13
也就是說,在我值班的當天以及第二天,我需要保證34小時以上的在崗時間。這種時間安排,如果不能睡覺,那 ...

每一種行業都有其獨特之處,挨不過早退吧!
想當年受訓,非人生活,不少同期未passing out就走了,也是福!

你永遠對人唔對事....
反共孭?點解賴死唔走?
香港醫療制度有問題?唔向政府問責反而叫醫生頂唔順就走!

佢哋當然可以走......
每年都有5-10%公立醫院醫生流失去私立醫院
私營醫院薪資高2、3倍,時間有彈性工作又輕鬆
香港醫生短缺...5個蓋10個煲
唔係有班人仲肯為理想堅持留守公立醫院
班基層市民點算???

唔該你唔好將你學堂受訓同人比較
你捱
係一段短時間,佢哋係長年累月咁捱
你嗰個時代好仔唔當差,你畢唔到業可以做乜?
佢哋離開公院可以去私院、可以自己開診所、更可以學你咁放棄香港去移民

仲有一班因為當年香港沙士之後幾年被感昭回流旣醫生.........
睇到香港今日咁折墮,佢哋就真係有當年共產黨呼籲外僑回國咁俾人賣豬仔感覺

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-8-1 21:59
值班可以食安眠藥....好瞓尐?…….你唔講真係唔知?

亦有醫生被叫醒處理急症後再度瞓唔返

被叫醒處理急症……不是值班call for duty ?
再度瞓唔返………….做完當收工……One-shot deal?
如果值班完畢,為何不回宿舍休息,而設身於”人多出入又手機響又著咗燈好難瞓得好….. Call room” ?
不是為難你…..祗是要個明白!

論壇元老

Bencan 發表於 2018-8-1 22:14
被叫醒處理急症……不是值班call for duty  ...

被叫醒處理急症…

話明係急症就可能生死尤關
如果係做完手術病人仲未穩定你點瞓得著?
留喺call room 等報告做決定、開藥跟進、交代下班醫生、....亦有護士可以叫醒你
實習醫生人工比較低先住宿舍㗎傻佬

論壇元老

fangtao 發表於 2018-8-1 10:08
唔算喎!乜兄台你俾人插肛門會唔痛㗎?習慣咗? 咁恭喜你囉
點解只係話痛而唔直接講話插錯入陰道?

導管插入肛門應順入覺小小唔舒服,不應劇痛,對嗎?
乜香港醫療技術及人員退步那麼多……唉!共產黨心態!

師兄:
B君自稱有好多性經驗......
唔知點解佢會認為插肛門唔痛(只係小小唔舒服)
反而插陰道會痛?
佢哋真係一對神奇夫婦

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-8-1 22:07
每一種行業都有其獨特之處,挨不過早退吧!
想當年受訓,非人生活,不少同期未passing out就走了,也是福 ...

你永遠對人唔對事....
共勉之!

反共孭?點解賴死唔走?
係囉!係外國生活就不能愛國…..係漢奸?

香港醫療制度有問題?唔向政府問責反而叫醫生頂唔順就走!
1997年前親身感受香港醫療制度下…..上至院長、醫生、護士….下至工作阿叔阿嬸都是有愛心、對工作有熱誠,世界頂級水準,比加拿大更好!
為何1997後醫務人員會諉過於人,此例…怪病人不出聲?乜醫療道德?下降如斯之快?
一個80歲婦人因醫療失誤被迫切輸卵管保命,假設是一個20歲的女子,可能毀其一生及養兒育女的家庭祈望,可以用日日犯錯,日日認錯而彌平?

若出錯是香港醫療制度有問題?不是醫生疏忽?
醫生選擇公立醫院或私營醫院,當然有其個人理想及條件限制。
就像有人選擇移民,有人選擇留底或被迫留下。
八九六四民運人仕,有些選擇離開,有些決定留下….唔通留下的就可以比離去的用諉過於人處事嗎?
劉曉波無咁做,所以更值得人欽敬!

唔該你唔好將你學堂受訓同人比較
你捱只係一段短時間,佢哋係長年累月咁捱

唔該你唔好賴醒,學堂九個月受訓是基本訓練,每隔一段時間就有新的訓練課程,甚至遠到海外的非人訓練,由學堂至退休不斷重複,你知嗎?

你嗰個時代好仔唔當差,你畢唔到業可以做乜?你還有這觀念?
咁你對…..嗰個時代讀唔到書就去教書,畢唔到業可以做乜?你有此觀念嗎?

佢哋離開公院可以去私院、可以自己開診所、更可以學你咁放棄香港去移民
任何醫生都可行此路,何必自怨自艾呢?

仲有一班因為當年香港沙士之後幾年被感昭回流旣醫生.........
睇到香港今日咁折墮,佢哋就真係有當年共產黨呼籲外僑回國咁俾人賣豬仔感覺

此言差矣!是否他們被那些自怨自艾、諉過於人的醫務人員工作態度影響而心灰意冷?
他們可以選擇離去或留下…..何本有俾人賣豬仔感覺呢?

2萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-8-1 22:46
導管插入肛門應順入覺小小唔舒服,不應劇痛,對嗎?
乜香港醫療技術及人員退步那麼多……唉!共產黨心態! ...

奇兄:
以前港英,華人想向上爬,要交投名狀,如果5系,英國主子點信黃口黃面比個高位佢,警界班鬼佬,好多系軍轉警,軍旅生崖 缺女性,另外 broterhood 好易產生感情互相慰藉,D鬼佬泥到東方hk,D 黃種男 皮膚重滑過D 西方女性,流曬口水啦,警界想坐直升機,不外2條路,way 1:比$ and 賣後欄…way 2:比$ or 賣後欄,鬼佬通常貪色多過貪$,可能因為咁,Bencan 兄 米5痛law,又可能因為咁,坐直升機坐得咁屈辱,Bencan 兄 米 咁銀爭D鬼佬 law…

哩套戲 ""蝴蝶君 真人真事,個 法國男人 被個 中國男扮女 呃結婚…

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-8-1 22:27
被叫醒處理急症…

如果係做完手術病人仲未穩定你點瞓得著?

哩啲會講你知?#28

既然咁關心病情,不是要保持清醒咩?為何選擇用安眠藥瞓覺…..矛盾喎!
唔明?你話醫生負責200名病人…….全是急症、做完手術病人….工作太沉重啦。

留喺call room 等報告做決定、開藥跟進、交代下班醫生、....亦有護士可以叫醒你
食咗安眠藥….被護士叫醒是什麼概念?
請問香港醫生及護士醫院無提供宿舍咩?
傻佬上