搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

紐約爆仇華歧視 華人被罵下體有魚腥臭味

1萬

6萬

論壇元老

紐約爆仇華歧視 華人被罵下體有魚腥臭味

source:
https://tw.appledaily.com/new/realtime/20180807/1405998/

美國紐約布魯克林一處社區,爆出仇華的種族歧視,在多個由華人經營的店家與住家外牆,都被噴上「華人下體有魚腥臭味」(Chinese Cunts Stink Like Fish)的標語,引發當地民眾抗議與不滿。

據美國《福斯新聞網》與《僑報網》報導,當地許多華裔人士看到這項標語後,都相當氣憤,李姓女子就說:「華人在這裡努力工作,為社會作出貢獻,招誰惹誰了?」代表該地區的市議員崔馬克也表示,他對此感到憤怒和厭惡,他稱這是由仇恨驅使的行為,讓人無法接受,「玷污了我們引以為自豪的豐富多樣性的社區」。當地華僑王姓男子也表示,當地大多數的居民都相當友善,相信這應是個人或小團體的犯案。

當地警方表示已經接獲報案,並展開調查。(施旖婕/綜合外電報導)

1萬

論壇元老

條友舐過好多華女閪?

2萬

論壇元老

個人意見,提供一個角度比網友:
哩單野 5好睇得咁簡單,有冇 中共背後手影挑撥族群仇恨轉親中,哩招中共用過好多次,香港用緊,上世紀用系東南亞就死左幾百萬華僑…

1萬

6萬

論壇元老

fangtao 發表於 2018-8-8 13:51
個人意見,提供一個角度比網友:
哩單野 5好睇得咁簡單,有冇 中共背後手影挑撥族群仇恨轉親中,哩招中共用 ...

fangtao 一啲都唔奇老共為求目的用盡所有可用手段去搞..即喺利兄網友嗰邊喺萬錦市有單嘢發酵梗我唔知喺咪堅嘢.但背後一定有人挑動種族就乘虛而入

2萬

論壇元老

bbchk 發表於 2018-8-8 21:09
fangtao 一啲都唔奇老共為求目的用盡所有可用手段去搞..即喺利兄網友嗰邊喺萬錦市有單嘢發酵梗我唔知喺咪 ...

bbchk  兄:
哩幾年(2012年 林慧詩 事件 始) ,一直就用哩種手段 撕裂 HK社會,當年 打不還手、食L左屎 既 熱、普、城 的確 吸引到 一班冇腦 好勇 鬥狠 教徒,Bencan 兄 都系 咁 入左邪教 先 癲到宜家翻5到轉頭,我 review 翻 Bencan 兄 好早之前既 Po,果時 佢都 似翻個人…入左邪教抽5到身 5肯面對 落錯注…可惜…

3萬

論壇元老

上世紀用系東南亞就死左幾百萬華僑…
明知?
明知
誰是自認首批衝入大陸服務共產黨……
睇手影就知係世界仔啦!點會落錯注!

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-8-9 04:17
上世紀用系東南亞就死左幾百萬華僑…
明知?明知!
誰是自認首批衝入大陸服務共產黨……

1萬

6萬

論壇元老

fangtao 發表於 2018-8-8 22:31
bbchk  兄:
哩幾年(2012年 林慧詩 事件 始) ,一直就用哩種手段 撕裂 HK社會,當年 打不還手、食L左屎  ...

你又喺 review 翻 B君啲嘢!我就review佢最近幾個星期嘅,有啲眉目發現佢想自我洗底.(唔好誤會喺洗佢自己條底底)喺嗰想俾人覺得佢改邪歸正.但好可惜最後都不攻自破呢個假象.可能碌撚同膠達落藥太重佢番唔到身就癲到宜家.浪費一位呢個世紀難得人オ.

2萬

論壇元老

bbchk 發表於 2018-8-9 21:12
你又喺 review 翻 B君啲嘢!我就review佢最近幾個星期嘅,有啲眉目發現佢想自我洗底.(唔好誤會喺洗佢自己條 ...

bbchk  兄:
幾十歲入邪教5怪得人,反而 幾十歲人 受高等教育 又 受過 非一般 高職 重入邪教,反而要擔多份 為 人渣人格背書 既 罪名,我信 每個人都有良知,分別系 佔比 及 點樣 處理,認錯、5題、死撐,因人而異,Bencan 兄 都有良知,如果冇,我 系 難堪 5到佢既,不幸既系 Bencan 兄 選擇左 死撐,佢 基於 往積 高估左自己 口舌辯級 磨嘴皮 過到骨,選擇左 人格出超,and,要改過自身,首先要找左數先,耶教 2步曲,認罪,悔改,冇經哩個程序,想 事末了拂衣 食霸王餐,佢自己果 1/1000良知 5會放過佢,如何企翻起身理直氣壯呢…告誡 D 年輕人,記得 講野 前,諗下 還 5 還 到 super last voice…啦

1萬

6萬

論壇元老

[紐約時報]...愛因斯坦日記曝光,稱中國人遲鈍骯髒

大家 數一數 香港路面 有幾多 垃圾 啦!

Related???

[紐約時報]種族歧視?愛因斯坦日記曝光,稱中國人遲鈍骯髒
全文見: https://cn.nytimes.com/world/20180615/einstein-travel-diaries/zh-hant/dual/

[BBC]相對「震撼」論:愛因斯坦原來這樣看中國人
全文見: https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-44471517