搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

所謂資深大律師郭莎樂才是不誠實不可靠

論壇元老

朱經緯就定罪及判刑上訴 代表律師指控制人群無惡意

香港電台-港聞

•2018年8月9日 上午11:42

退休警司朱經緯在佔領行動執勤期間,以警棍打途人鄭仲恆,被裁定襲擊致造成身體傷害罪成,判監3個月,他就定罪及刑期提出上訴,高等法院今日繼續處理。
代表朱經緯的資深大律師郭莎樂指,鄭仲恆事發時不願意移動,(並非事實, 有片睇架, 你當我地盲架?)形容他幾乎是最後一個移動的人(並非事實, 違反常識, 跟住人流行喎.),又向警方大叫(大叫就要用棍毆, 自由行隨街痾屎你有無用棍幫佢通屎眼呀?),並認為他的傷勢是瑣碎(死八婆妳不如比我打幾巴, 保証妳傷勢瑣碎),質疑他是否誠實可靠的證人(最唔誠實可靠係妳自己, 妳真心相信自己講的廢話嗎?)
她說,朱經緯當時無惡意(來勢凶凶大棍大棍亂毆都叫無惡意, 咁妳老母比人用陰莖大棍大棍亂插, 都係無惡意唔算強姦喇.),相信自己要控制群眾,原審裁判官應視乎朱經緯當時(當時咪就係無必要囉, D人行向前行緊, 你用棍毆人把撚呀?)認為有必要的行為,而並非裁判官在事後認為有必要的行為,又指重點並不在於朱經緯有多大力(咁講就ON9喇, 大力會打死人, 細細力摸下唔通會震碎佢5臟6腑呀? 大細力點會唔係重點?)打鄭仲恆,而是他是否有意圖(絕對係有意圖打人喇, 唔通碌棍係神劍電光丸呀? 識自己飛去打鄭仲

1萬

論壇元老

Ching, 律師梗系為客人辯護架喇,個d名牌青紅皂白,就系幫黑道辯護出名架嘛⋯⋯5通同政府一齊砌客人咩?你系咪新移民5識法治,定系中了計要幫手打撃hk法治

論壇元老

豬蛇當日嘅行為

1.睇唔到係針對重痕哥仔,因為佢豬蛇見人都打

2.有權力指揮控制人群嘅豬蛇,當晚失去自我控制能打人

3.經過深思熟慮用警棍來延長自己雙手打人

從以上3點足以維持原判

論壇元老

Unowat 發表於 2018-8-9 13:57
Ching, 律師梗系為客人辯護架喇,個d名牌青紅皂白,就系幫黑道辯護出名架嘛⋯⋯5通同政府一齊砌客人咩?你 ...

辯護唔等於可以亂噏,

抗辯理由咁薄弱只會適得其反

(駁幾句就可以衝擊香港法治?
利申: 我出世紙寫伊利沙伯醫院, 應該唔會係大陸出世啩.)

論壇元老

sinvidia 發表於 2018-8-9 16:57
辯護唔等於可以亂噏,

抗辯理由咁薄弱只會適得其反

講真我親眼見過明明無得打個大律師都大鑼大鼓,一拖四個助手,打足四曰,但第一日,個被告開始自辯就知輸梗,到第四日,一判就攞求情信出黎。真和味。

1萬

論壇元老

受人錢財,替人消災,佢要點樣打橫講佢嘅事,睇過法官信唔信嘅啫,接得單畸屎,鳩噏都要嘅啦,唔通代個被告認罪咩

論壇元老

Rancho 發表於 2018-8-10 11:10
受人錢財,替人消災,佢要點樣打橫講佢嘅事,睇過法官信唔信嘅啫,接得單畸屎,鳩噏都要嘅啦,唔通代個被告 ...

如果無得打, 認罪都唔係唔得喎, 判輕D喎.

律師有責任話比條仆街知,
上訴唔一定判輕D喎.

上訴狡辯的話個官有權,
亦應該判重D