搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

張堅庭:高官子女應禁讀國際學校

1萬

7萬

論壇元老

張堅庭:高官子女應禁讀國際學校

https://www.youtube.com/watch?v=xxwz6WLgiBQ

教育局局長楊潤雄昨日表示,中文發展未來會以普通話為主,需要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢。黃秋生、歐錦棠等演藝界人士均於網上反駁楊潤雄,其中導演張堅庭拍片批評,這番話出自楊潤雄口中「好諷刺」,因對方子女就讀於國際學校。張堅庭又建議政府落實,教育局內月薪超過八萬或十萬的官員,子女不能讀國際學校,否則在心態上「有啲蔑視中文」。

向來關心教育議題的導演張堅庭今午在 YouTube 上載一段自拍短片,回應楊潤雄昨日言論。他指,香港人普遍認同加強普通話能力是沒有問題,但楊所指的「廣東話教學無優勢」,則違背港人想法:「我哋唔係用優勢來判斷廣東話好定唔好,語言文字是文化傳承的一部分。我哋講廣東話唔係講應用,而是講同父母、朋友的溝通、完全不是一種應用,唔係話學廣東話去搵食咁簡單。」

他認為,廣東話及普通話同時並用,兩者同樣熟練,應該沒有問題,「點解佢會覺得係一個問題?」

張堅庭又批評,楊潤雄讓子女讀國際學校的決定,顯示他視英文口語、外國文化為最大優勢,「但呢位人士卻成為了香港人的教育局局長。這樣思考方法的人做教育局局長,設計、想法肯定有問題,起碼會好離地……(佢)完全無經驗,因為他子女不在系統裡面。所以楊潤雄講廣東話教學長遠無優勢,我覺得好諷刺。」張又建議政府落實在教育局裡,月薪超過八萬或十萬以上官員的子女,不能讀國際學校,最多只能讀直資學校。「因為這樣在心態上,有些蔑視中文。我覺得這是政治問題。…如果講政治,這是政治需要。」

另外黃秋生昨晚亦在 facebook 發帖諷刺楊的言論:「全世界邊個地方用癀東話學中文?全世界又邊個地方喺個小島上面起咁多高樓大厦? 咁係咪要拆哂D樓?」

藝人歐錦棠亦發文反撃楊潤雄:「所以,佢咪送L晒佢啲仔女過英國囉!官喎!」

1萬

7萬

論壇元老

高官子女應禁讀國際學校

咁樣不公平!
亦會影響佢哋的未來!

1萬

論壇元老

發起簽名支持,包括777,689,屈婦人等獻世既子女,全部返大陸大欄等,帶頭愛國回歸

1萬

論壇元老

Unowat 發表於 2018-10-9 00:41
發起簽名支持,包括777,689,屈婦人等獻世既子女,全部返大陸大欄等,帶頭愛國回歸 ...

楊潤雄第一個中伏

楊潤雄子女國際學校畢業後留學澳洲 高官子女留學路全面睇

中級會員

邊有可瘦腿能呀

1萬

7萬

論壇元老

toylet 發表於 2018-10-8 23:34
咁樣不公平!
亦會影響佢哋的未來!

咁樣不公平!?大大點為之公平呢!又冇槍又冇軍隊.咁為有等大大學羗太公咁秘密練兵多年後先至做大事.搞點後嘆番杯凍頂烏龍茶

1萬

7萬

論壇元老

bbchk 發表於 2018-10-9 21:04
咁樣不公平!?大大點為之公平呢!又冇槍又冇軍隊.咁為有等大大學羗太公咁秘密練兵多年後先至做大事.搞點後 ...

不可以限制人哋讀啲乜學校啦..... 應該有其它方法!

1萬

論壇元老

toylet 發表於 2018-10-9 21:23
不可以限制人哋讀啲乜學校啦..... 應該有其它方法!

這是牠們主子對奴婢們的恩惠,怎可以說成限制  ?

1萬

7萬

論壇元老

S820 發表於 2018-10-9 22:38
這是牠們主子對奴婢們的恩惠,怎可以說成限制  ?

若然人哋讀書叻無理由阻止人哋出國留學!
不論背景, 政府都需要人才!
大家想限制應該是其它嘢啦....  例如 官位世襲, 不公平的公務員聘請方法...!

1萬

論壇元老

toylet 發表於 2018-10-9 22:40
若然人哋讀書叻無理由阻止人哋出國留學!
不論背景, 政府都需要人才!
大家想限制應該是其它嘢啦....  例如  ...

大大要限制帝位世襲嗎 ?