搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

去疤產品一問?

註冊會員

邊隻去疤產品好用? 手術後既疤痕幾時可以開始用? 一般會用幾耐? 同埋有咩需要特別注意?

新手上路

視乎你疤痕位置, 如果疤痕範圍大, 可以用矽膠除疤貼.

如: Cica care 疤痕敵, Mepiform, 易理妥等.

好處就係經濟D, 缺點會比較容易敏感, 特別係有濕疹/過敏皮膚,

同埋如果比較多伸展部位都會容易脫落.

而矽膠除疤膏, 好處透氣, 透明, 伸展部位適用, 比較溫和或不刺激皮膚,

缺點就係比較貴D, 但就會比較方便.

如: Dermatix Ultra 倍舒痕, Contractubex 秀碧等.

新手上路

米之堡 發表於 2018-10-25 20:02

如: Cica care 疤痕敵, Mepiform, 易理妥等.

請問一下矽膠除疤貼VS矽膠除疤膏邊隻功效會比較好?
即係會比較快見到有改善?

註冊會員

{!----}
米之堡 發表於 2018-10-25 20:02

因為乳腺增生黎緊要做手術, 唔知個手術後疤痕會有幾大範圍, 係唔係大條就最好用貼?
不過我估應該著三點式會遮唔到, 如果同時用貼又用矽膠除疤膏會唔會令到個效果更加好?

註冊會員

Koby_Lau 發表於 2018-11-2 13:52
請問一下矽膠除疤貼VS矽膠除疤膏邊隻功效會比較好?
即係會比較快見到有改善? ...

我都想知矽膠除疤貼VS矽膠除疤膏邊隻功效會比較好?

新手上路

我用開倍舒痕去疤凝膠, 啫喱狀, 搽完皮膚好快吸收, 用去疤貼我皮膚會痕.

註冊會員

lokming1234 發表於 2018-11-9 11:43
我用開倍舒痕去疤凝膠, 啫喱狀, 搽完皮膚好快吸收, 用去疤貼我皮膚會痕.

咁又係, 我都覺得用貼會比較麻煩, 都係買支倍舒痕去疤凝膠用.