搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Bencan

美國警告中國 進口伊朗石油將受制裁

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-11-7 01:26
Bencan兄:
唔使客氣!
我哋有共識咪有計傾囉

正合奇兄:
你有命先講啦!

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-11-7 01:27
你鐘意畀人入?咁怪?
呀!你係海員!明!

你系警員,明…?
你5好對號入啦…
你系我5系 wor

3萬

論壇元老

警務人員?

論壇元老

Bencan 發表於 2018-11-7 01:24
正合奇兄:
WTO有趕中國走咩?
美國走咗啦?幾時?

Bencan兄:
乜你當WTO判咗中國唔係市場經濟唔係趕中國走㗎?
賴死唔走面皮真夠厚喎
美國自己同 歐盟、加拿大、墨西哥、日本、韓國 獨自成立貿易協議
咁同離開WTO有乜分別?
侵侵咪執行緊WTO公平貿易案例囉
侵侵唔係美國警察.....
而係美國海陸空三軍總司令
乜你唔知㗎?

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-11-7 01:38
Bencan兄:
乜你當WTO判咗中國唔係市場經濟唔係趕中國走㗎?
賴死唔走面皮真夠厚喎

正合奇兄:
你唔係中國人等於係要趕走?你賴死唔走面皮真夠厚喎?
WTO 有164個會員國,歐盟、加拿大、墨西哥、日本、韓國還在,你認為是離開?
侵侵咪執行緊WTO公平貿易案例囉-------邊條?WTO授權?
警察同軍隊你分唔到?乜你唔知㗎?

論壇元老

Bencan 發表於 2018-11-6 13:13
美國制裁伊朗賣石油就是斷其資金。
為何用”已經採取行動削減伊朗石油進口量的國家簽發制裁豁免” ?
假 ...

你想錯了!那是因為美國給習近平留了在國內的面子,所以沒有張掦細節。人民日報當然會密而不宣。

豁免是有條件限制了中國進口伊朗油不超過每日360,000 bps,以中國平均每日進口655,000bps 伊朗油來算,是減少了55%。那即是說,若然中國超越這限制便會受制裁。所以,習近平暗中已經命令停了中石油和中石化進口伊朗油。

A U.S. waiver to sanctions on Iran allows China to buy 360,000 barrels per day (bpd) of oil from the Islamic Republic for 180 days, two sources familiar with the matter told Reuters on Tuesday.
The waiver includes conditions, including requiring the disclosure of counter-parties and settlement methods, one of the sources said.
China purchased an average of 655,000 bpd from Iran during the January-September period, according to Chinese customs data.

https://www.hellenicshippingnews.com/u-s-waiver-allows-china-to-buy-360000-bpd-of-iran-oil-for-180-days-sources/

論壇元老

Bencan 發表於 2018-11-6 13:18
啱!制栽權操在美國手上,侵侵可以宣佈不同中國做生意,關稅百份百,這樣壓力更會令侵侵成驚弓之鳥㖭。
...

關稅百份百? 侵侵從來沒有說過會將關稅越過中國的25%關税率。美國從來都要求平等貿易,若然中國撒去關税,美國也不會有關稅。我真弄不清楚你的思維,為何你覺得中國設關税是合理,而美國設同等關税就是霸權呢?

不過現在也不單只是關税問題了,還有補貼、中國制造2025、智識產權等問題。中國當初就應該一早讓步,而不應猶豫不決,現在是一子錯滿盤皆落索。

3萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2018-11-7 03:43
你想錯了!那是因為美國給習近平留了在國內的面子,所以沒有張掦細節。人民日報當然會密而不宣。

豁免是 ...

投咗票未?共和黨會勝嗎?

論壇元老

Bencan 發表於 2018-11-7 03:59
投咗票未?共和黨會勝嗎?

多數機會是各執一院,共和黨執參議院、民主黨執眾議院。