搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: jkmss007

国内国外- 中国篇 2018

3萬

論壇元老

jkmss007 發表於 2018-12-3 12:22
我也奇怪,白宫为何要等央视发了 “ 简报”后2小时才发布官方公告,否有猫腻?
—— 其实呢,对新闻的处 ...

我也奇怪,白宫为何要等央视发了 “ 简报”后2小时才发布官方公告,否有猫腻?
—— 其实呢,对新闻的处理,各有惯性,无需置疑!

007:
哩D叫 螳螂捕蝗,白宮 知道 共匪 經常性 會隱惡 報D5報D (简报),等共匪報完,睇共匪 5報D乜 報D乜,從而觀察共匪 心態、處境、困境…,作出下一步策略。

哩招我就玩得好純熟,你睇奔加處境難堪就知我系棋手,哩1著 共匪 系 既 表現,除非 共匪 原版公布,例如 有冇 90日援刑之類,4大投降位…咁,否則 底己露,跟住依然會好被動…

2萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2018-12-3 12:33
地球不是圍繞著中國轉的。美國前總統Bush剛去世,侵侵更改了行程提前將空軍一號飛回美國,趕去德州接Bush ...

这理由成立吗?
顾问团吃闲饭拿厚禄?
—— “ 地球不是圍繞著中國轉的 ” 这句突兀,啥意思?
与论题有关?

煞科,吃午餐先!

柳絮因风起,化作春雪胜冬雪!

4萬

論壇元老

jkmss007 發表於 2018-12-3 13:00
这理由成立吗?
顾问团吃闲饭拿厚禄?
—— “ 地球不是圍繞著中國轉的 ” 这句突兀,啥意思?

煞科,吃午餐先!

正合奇話你係BC 喎!0900Pm 吃午餐?

2萬

論壇元老

BC 是啥冬冬?
是不是QP写快了?

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-12-3 13:04
煞科,吃午餐先!

正合奇話你係BC 喎!0900Pm 吃午餐?
神探:
你5好害 007
翻牆有罪…

4萬

論壇元老

jkmss007 發表於 2018-12-3 13:14
BC 是啥冬冬?
是不是QP写快了?

BC  British Columbia

卑詩省(英文:British Columbia,簡稱B.C.),又叫做大不列顛哥倫比亞,或者英屬哥倫比亞,係加拿大一個一級政區,響呢個國家嘅西南面。首府響溫哥華島(Vancouver Island)嘅維多利亞(Victoria),而最大城市就係溫哥華。個省面積944,735平方公里,係加拿大面積第三大嘅省。佢嘅東面係貼住亞伯達省(Alberta),西面係貼住太平洋,北面係貼住育空地區(Yukon Territory)。佢嘅主要產業係林業、礦業同漁業。
呢個省有好多香港人、大陸人,同埋韓國人,所以喺度生活係唔一定要識英文嘅。主要係溫哥華唐人街或者Downtown嗰啲地方,幾乎所有人都係講中文。
呢個省冇颱風,地震就算有都感覺唔到乜滯。天氣都係好好嘅,不過就成日落雨,所以啲亞洲移民都嚟呢度。

4萬

論壇元老

荒逃你踩阿奇呀?

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-12-3 13:25
荒逃你踩阿奇呀?

神探:
你5好害 007
翻牆有罪…

我對 007 既判斷 到宜家都系 匪區成長既人
佢既 Po 舔共 我系理解既

and
你宜家回帖 有 直接 坐實 007 系 匪區上網 之嫌
咁就系害 007 翻牆有罪

and
難得 007 翻牆 外望,你等 受 英美 教養 幾十年 既 愛那國 5應該5導 007 英美法 系 3權合作…
宜家系 信用年代 5系金本位靠搶曬D資源翻泥就得,5了英美法,就5了點解世界需要美元,5了世界點解需要美元,就5了點樣令世界需要人民幣

點解我要拷打你 開槍5傷市民竟然開心豎手指大合照
就系想渡 007 如何逐鹿天下
本來應該由 你幾專業 美普通法 最有份量
but 你選擇左 支持 公檢法 3權合作
咁你5講米我講 law
你5好介意
我真系5系針對你
and
我應承左神仙5同你計較
咬你系為蒼生 5系 私怨

but
你5講 罪推論 重有份量
睇你表演好過我千言萬語同 007 解釋 蝗蟲 距離 信用文明 有幾遠

人5系孤島
可況 007 哩種邏輯人 有 14億(如果連你哩種牆外受英美法系教育既精英都跟 007 1樣水平,我修恕道 我5會怪 007)
14億人 以為重系 靠搶、靠偷、靠矛、靠搬龍門 就得 對 蒼生既傷害系空前絕震古歷今冇1個獨立國家承受到 哩次 黃禍
開頭5諗埋尾自己定既遊戲規則都玩爛,你哩種 14億人 點承擔 國際 貨幣責任。

and
你 同 007 水平系差無幾,你幾十年 普通法專業 居然 5守 無罪推定 vs 007 外匯摃桿專業 居然 5了 世界點解需要 美元
蝗族以你地哩種缺乏邏輯既人 為 民族精英,世界實在承受5到 14億比你2個等而下之既蝗蟲蝗禍…

重申:
我應承左神仙5同你計較,咬你系為蒼生渡 007 哩種人 免 世界受蝗禍…

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-12-3 13:24
BC  British Columbia

卑詩省(英文:British Columbia,簡稱B.C.),又叫做大不列顛哥倫比亞,或者英屬 ...

阿奇腹黑,心机多
他的BC= BaiCi

2萬

論壇元老

美國婦女:嫁給我的中國丈夫後,我做出了巨大的讓步

2018年11月15日
源文:www.i77.today/show/

蘇雨琪(Umezaki Sue)是一位美國婦女,自1994年以來居住在中國(American, living in China since 1994)。在年輕的時候,她畢業於奧格爾索普大學(Studied at Oglethorpe University)。目前,蘇雨琪生活在中國合肥(Lives in Hefei, China),是一名教師(Teacher)。

之所以常年居住在中國,是因為蘇雨琪嫁給了一位中國人,在談到這段跨國婚姻時,她說,「嫁給我的中國丈夫後,我做出了巨大的犧牲」。

蘇雨琪說,我無法想像如果我沒有嫁給我的中國丈夫,我現在會是什麼樣。我在中國待了24年,多年來,我錯過了我的家人,錯過了我的侄女和侄子的生活。我親愛的姑姑和叔叔去世時,我很難過,但是因為我懷孕了,所以不能送別他們。在我嫁到中國後,我一直沒能和我的家人在一起,因為我要麼在懷孕,要麼在照顧生病的孩子,或者是其他什麼原因。

最讓我痛苦的是,我媽媽去世的時候我也不再她的身邊,因為很突然。我的父親現在患有痴呆,但是我現在不能和我的父親在一起。嫁給我的中國丈夫後,我做出了巨大的犧牲。是的,我的婚姻很幸福,我有愛我的丈夫和兩個孩子,但是不可否認,我做出了犧牲。

在中國,當你與那些小事情爭鬥,或者有著語言障礙時,都會讓我沮喪。我並不是一個愛抱怨的中年婦女,事實上,人們通常會和我有好交流,並像其他人一樣對待我。但是隨著年齡的增大,我的思鄉之情也在增加。

我確實知道一些外國配偶,多年來一直抱怨中國的生活,但他們的數量不多,大多數人都在與家人適應和享受生活。我常常安慰自己,中國有我的家庭和親人,我不應該有那麼多麻煩的想法。