搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: lasergun

傳河南教會「十誡」變「九誡」

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-1-9 08:28
你姨媽到呀?發爛渣!

原文係咪咁寫

自己睇清楚, 原文幅圖係咁寫  

摩西十誡(網絡圖片)

4萬

論壇元老

你摸下先啦!
原文係咁寫㗎
「這條必須取消。」後政府人員將那條誡命抹去

既然之後政府人員將那條誡命抹去,是過去式,無咗喎!
你幅圖還清清楚楚睇到刻字,你用來証明祗是呀?

你唔忿氣咪貼那幅"將那條誡命抹去"的相片囉,你FS 啦。

I am the Lord thy God thou shalt not have strange Gods before me

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-1-9 08:58
你摸下先啦!
原文係咁寫㗎
「這條必須取消。」後政府人員將那條誡命抹去。

人蠢真係冇藥醫,  根本冇人講過幅圖係攝自河南省洛寧縣三自教堂
, 如果係中國人辦的教會, 又點會用外語而棄用中文 (如下圖所示) ?

4萬

論壇元老

S820 發表於 2019-1-9 10:02
人蠢真係冇藥醫,  根本冇人講過幅圖係攝自河南省洛寧縣三自教堂
, 如果係中國人辦的教會, 又點會 ...

係囉!點解咁蠢用此圖去誤導,當尐人全部都傳!

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-1-9 10:37
係囉!點解咁蠢用此圖去誤導,當尐人全部都蠢?傳!

咁有喲人又係蠢喲既 , 只睇圖而不睇文章內容  

4萬

論壇元老

S820 發表於 2019-1-9 11:01
咁有喲人又係蠢喲既 , 只睇圖而不睇文章內容

有呀!有睇圖又睇文章內容。

河南省洛寧縣一處經政府批准的三自教堂被當局勒令刪除十誡的第一條,將十誡變成「九誡」。
據教會信徒透露,11月1日,中央宗教督查巡視組、洛陽市統戰部、洛寧縣統戰部約三十人來到東村教堂視察。一官員仔細檢查整個教堂,走到講台前指著牆上十條誡命的第一條說:「這條必須取消。」後政府人員將那條誡命抹去
那條誡命的內容是:「不可拜耶和華以外的神。」
https://zh.bitterwinter.org/moses-nine-commandments/

你指出有無誤導你吖?

1萬

8萬

論壇元老

教會 是 神的代理, 是 人的組織, **不是**神!

S820 發表於 2019-1-9 00:53
每當重要時刻, 大大總要歸隊

小人無聊一答!  
教會 (聲稱?)是 神的代理, 是 人的組織, **不是**神 本尊!
至於....
神 何在? 如何 和 神 直接對話?
相信好多人都想知....  
對於 無神論 (包括 可蘭經? ISIS?),  就 當然 無意義!

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-1-9 11:13
有呀!有睇圖又睇文章內容。

河南省洛寧縣一處經政府批准的三自教堂被當局勒令刪除十誡的第一條,將十誡 ...

請問誤導甚麼 ?  下面是你親自指出來的

一官員仔細檢查整個教堂,走到講台前指著牆上十條誡命的第一條說
這條必須取消。」後政府人員將那條誡命抹去

不是很清楚的說明了共匪要删去這一誡, 而且即時做了, 和樓主的標題完全切合  

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-1-9 10:37
係囉!點解咁蠢用此圖去誤導,當尐人全部都蠢?傳!

又扮拋交啦,你做乜咁自卑嗟

4萬

論壇元老

S820 發表於 2019-1-10 01:07
請問誤導甚麼 ?  下面是你親自指出來的

一官員仔細檢查整個教堂,走到講台前指著牆上十條誡命的第一條 ...

仲好唔忿氣呀?好呀!咁我指出來囉!

一官員仔細檢查整個教堂,走到講台前指著牆上十條誡命的第一條說
「這條必須取消。」政府人員將那條誡命抹去

這裏是指明抹去,是完成式,而你所用的圖是清楚刻字未抹,對嗎?
你是否應該拿已經抹去的圖作証據,表現 before and after 的分別才有公信力,對嗎?

樓主的標題------ 河南教會「十誡」變「九誡」
在 #12我就用其第一個字 “傳” 作質疑,連樓主都用“傳” 來作標題,他是不肯定是否屬實,當然希望有識之士能拿出實質証據解我疑團,但你卻用 before 來証明 after 就完全不切合,對嗎?順番未呀?
笑番啦!