搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

梁美芬見考局主席 倡通識「唔好教佔中」

1萬

7萬

論壇元老

發表於 6 天前 |顯示全部樓層
梁美芬見考局主席 倡通識「唔好教佔中」

教育局轄下學校課程檢討專責小組就通識科課程改革嘅報告,料今年第一季出爐。經民聯立法會議員梁美芬噚日同傳媒茶敘,話周一同考評局主席容永祺會面,梁喺會上批評通識科由「開科、設計、考核都係填鴨」,認為應該畀學生有得揀,考試唔應該有必考題,應讓學生按興趣作答。

佢話容永祺態度開放,願意向小組反映佢哋意見。梁美芬建議通識科應該變成「選考科」,如果必考必計分嘅話,課程大綱要大家都同意,「唔好教啲佔中甚至帶有行動性嘅,入晒校園」,仲話如果考呢啲題目,佢會「考一次批評一次」。

梁美芬話,政治唔係唔可以喺課程中講,但要教就教啲既有理論,例如政策應該一步到位定係應該循序漸進,講吓特區政府政治架構等。佢批評政府「好離地」,課程改革只諮詢老師,唔主動搵家長或關注團體傾。佢希望通識科變成「選考科」,又希望可以培育多啲「STEM」(科學、技術、工程同數學)嘅人才。

2萬

論壇元老

發表於 5 天前 |顯示全部樓層
梁美芬:我不是親中我是中 
指「歷史會證明我是對」

任建制派立法會議員多年的梁美芬,去年更成為了基本法委員會委員。不過她強調自己「不是親中」,「我是中,我的心真真正正為中國做事」,又說「相信歷史會證明我是對的」。  

梁美芬:我不是親中,我是中 指「歷史會證明我是對」

1萬

7萬

論壇元老

發表於 5 天前 |顯示全部樓層
S820 發表於 2019-1-11 00:44
梁美芬:我不是親中,我是中 
指「歷史會證明我是對」  

歷史都俾佢强姦埋

1萬

7萬

論壇元老

發表於 4 天前 |顯示全部樓層

應該教 武術 和 妖術?

bbchk 發表於 2019-1-11 23:44
歷史都俾佢强姦埋

教乜鬼佔中!!!!
香港 年輕人 變成 打手 和 妓女?
警察...咳咳咳....和 消防...咳咳咳...都想咁?
咦.... 咦... 等等....
"將 年輕人 變成 打手 和 妓女" 好似講緊 Hollywood? 還有 日本 的 ACG?

2萬

論壇元老

toylet 發表於 2019-1-12 00:39
教乜鬼佔中!!!!
將 香港 年輕人 變成 打手 和 妓女?

「佔中」兩字是否大大紅線之一 ?  

1萬

論壇元老

我系中,你佔我喇,我好熱

1萬

7萬

論壇元老

S820 發表於 2019-1-12 01:05
「佔中」兩字是否大大紅線之一 ?

大大只有紅巾冇紅線