搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

中國疫苗危機:百餘名江蘇幼兒接種過期疫苗,多人現不...

1萬

7萬

論壇元老

發表於 4 天前 |顯示全部樓層
疫苗危機:百餘名江蘇幼兒接種過期疫苗,多人現不
良反應
...

據中國媒體報道,在近一個月時間內,有145名嬰幼兒在江蘇金湖縣一家衛生院接種了過期的脊灰疫苗。接種過期疫苗後,多名孩子出現不良反應。
當局稱,金湖縣疾控中心多名領導已被免職,涉事衛生院多名人員被立案調查。
去年7月,中國大型疫苗公司長春長生被曝出狂犬病疫苗造假醜聞,25萬名兒童接種問題疫苗。事發不到半年,問題疫苗事件再度出現,引發中國網友憤怒。

不良反應
中國媒體《北京青年報》報道稱,這批疫苗批號為201612158,有效期至2018年12月11日,不過,直到該批疫苗有效期滿後近一個月,仍有嬰幼兒在服用該批次脊灰疫苗。
一名孩子母親說,她的孩子接種過期疫苗後,「發熱發到39度多,持續了半個月,咳嗽、感冒,還有輕微的嘔吐」,還有家長稱小孩出現紅疹、高燒等現象。

3萬

論壇元老

Bbchk 纲友:
做乜5埋定尾啊
美國 究有 假疫苗 落…

詳情 請向 Bencan and 007 查詢…

4萬

論壇元老

bbchk 友:
千祈唔好埋定尾

香港 究有 食紅糧 落…

詳情 請向 Fangtao and 正合奇 查詢…

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-1-12 00:53
bbchk 網友:
千祈唔好埋定尾
                                                            香港 究有 ...

我都同你講左,你D 美国夠有落 好易拆架啦,我宜家先出招系米好忍得手啊

4萬

論壇元老

你一早就忍唔住……食咗幾十年紅糧啦…點拆?

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-1-12 01:02

美国夠有落 太易食啊,留翻你心理質素最差先食,and 希望你D孫睇到5好学你咁無恥啦

3萬

論壇元老

And 等你用多D上引,等神仙睇清你人格丫麻

4萬

論壇元老

中國夠有落 太難啃啊,希望你尐壇數高尐再講啦。

4萬

論壇元老

神仙睇清你未?

論壇元老

Bencan 發表於 2019-1-12 01:02

你夠一早就忍唔住......食咗幾十年美糧啦....點拆?咪擦美帝鞋做美國契弟囉,呵呵、、