搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

90後怨開工利是10蚊 專家:年輕人應學懂感恩 ?

1萬

7萬

論壇元老

90後怨開工利是10蚊 專家:年輕人應學懂感恩 ?

90、00後怨開工利是10蚊 人力資源顧問:90後不應不勞而獲

【射精專訊】2019後,00後亦已19歲,陸續踏入職場。而90後已入茅蘆數載卻不知搵食艱難,在討論區大吐苦水。

有90後在討論區發帖埋怨大年初一開工利是只得10元 。90後事主帖文一出,引起一眾網友議論。意見有兩極化,有00後力撐樓主,形容「封得個十蚊,不如留返畀老細做白(帛)金!」

但不少網民認為事主貪得無厭,不懂尊重上司。亦有不少60,70後網民表示,公司「畀你係人情,唔畀你係道理」。有網民表示90後樓主不懂人情世故,以為世界是圍著他轉;亦有網民批評樓主先問問自己對公司有咩貢獻。

任職人力資源顧問的晴小姐(化名)表示,開工利是是顧主對員工表示的心意,她坦言「有好過冇」,事實上,公司根本無義務派發開工利是予新年上班同事,更無公價開工利是$500的講法。

晴小姐提到,近年有不少打工仔女,為表達對公司敬意,會在新年期間,反過來封感恩利是予公司,今年市價一般都是一百元左右。她最後寄語年輕人不要抱不勞而獲心態,農歷新年有工返已經是公司給予最大的禮物,90後要懂得感恩。

1萬

7萬

論壇元老

年輕人應學懂感恩 ?

年輕人應學懂感恩 ?

唔駛做 都 有錢 才 敢恩 吧.....

1萬

7萬

論壇元老

toylet 發表於 2019-2-5 16:53
唔駛做 都 有錢 才 敢恩 吧.....

大大你邊使做吖要做都喺派流殼去咗美國同侵侵講咗喇

1萬

7萬

論壇元老

bbchk 發表於 2019-2-6 17:13
大大你邊使做吖要做都喺派流殼去咗美國同侵侵講咗喇

收嗰十蚊要感恩? 夠膽 就出 槍 !

2萬

論壇元老

從前是要馬兒好 又要馬兒不吃草 依家系要斬埋你条马腿泥吃 你嘅生死与我何干 经济转形 咪笑死人冇命倍 剝削就真啦 又唔見欧美日 经济转形系禁

1萬

7萬

論壇元老

toylet 發表於 2019-2-6 17:59

大大又中咗幻術

1萬

7萬

論壇元老

bbchk 發表於 2019-2-7 11:55
大大又中咗幻術

講啲咁嘢 擺明 是 鬥惡..... 咁樣的老闆最後都是出槍的! 這種老闆根本無其它選項!

1萬

7萬

論壇元老

toylet 發表於 2019-2-7 19:03
講啲咁嘢 擺明 是 鬥惡..... 咁樣的老闆最後都是出槍的! 這種老闆根本無其它選項!
...

大大又再中咗幻術

1萬

7萬

論壇元老

呀 老闆 可能 忘記咗 乜叫 inflation... 約每年 5%!

bbchk 發表於 2019-2-7 23:25
大大又再中咗幻術

呀 老闆 可能 忘記咗 乜叫 inflation... 約每年 5%!
咁會 endless loop! 小人 exit 先!

2萬

論壇元老

立法禁止派利是啦!