搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

喺就快手等加㕻家產~中國若召回留學生 加國3大名校恐陷...

1萬

8萬

論壇元老

喺就快手等加㕻家產~中國若召回留學生 加國3大名校恐陷
財務危機
.

美國穆迪投資者顧問公司表示,在中國和加拿大的外交緊繃關係下,若中國召回所有在加拿大的留學生,加國三所最大的公立大學可能面臨資金問題,主因是國際學生繳的學費,遠多於加國公民,且中國留學生人數眾多,是學校關鍵收入。

《加新社》周四報導,據穆迪投顧公司(Moody’s Investors Services)估算中國留學生數量,佔多倫多大學的國際學生數近三分之二,佔卑詩大學(University of British Columbia)國際生約三分一;頂尖的麥基爾大學(McGill University),國際學生也有四分一為中國學生。去年在加拿大的中國留學生總數,共逾7.7萬人。

國際學生繳交的大學學費,2018年平均約2.7萬元(加元、下同,約2萬美元),幾乎是加拿大學生的四倍。加國公民學費僅6,838元(約5,154美元)。

去年8月,加拿大和沙地阿拉伯因人權議題,引發外交糾紛,沙國驅逐加國駐沙大使、取消直飛航班、斷絕貿易,並要求1.5萬名留學生返國,當時安大略大學委員會警告,該省學校可能減少數千萬元營收。穆迪投顧提醒加拿大,中國留學生數量是沙國的15倍,若中國效仿沙國做法,影響將會更大。

在加拿大因逮捕華為副董孟晚舟而與中國交惡後,中國沒有阻止學生前往加拿大,不過由於加拿大政府告訴國民,前往中國要「高度謹慎」,中國也警告公民,去加拿大前要「全面評估風險」

1萬

論壇元老

任正非夠話召回4萬海外員工啦
但無人肯回祖國喎
咪個個好似Bencan 咁........
成家賴死人地國家唔肯走

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-2-10 22:52
但無人肯回祖國喎

喂!你自稱亡咗國,你成家賴死係敵國唔肯走…為乜?
無人肯回祖國喎 ,咪個個好似正合奇咁........

4萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-2-11 05:49
喂!你自稱亡咗國,你成家賴死係敵國唔肯走…為乜?
無人肯回祖國喎 ,咪個個好似正合奇咁........ ...

喂!你自稱,你成家賴死係敵國唔肯走…為乜?
你條 寄生蟲 學下人地啦…

safe_image (18).jpg

5萬

論壇元老

賴死?我係加拿大正式出移民紙歡迎定居。
你想賴死咪偷渡囉!

1萬

8萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-2-10 22:52
但無人肯回祖國喎

嗱嗱正合奇 你唔了解人家點解會到加喇.你睇睇佢啲歴史就知道佢點解會宊然到加老乜都唔走人.

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-2-11 21:04
你想賴死咪偷渡囉!

你想賴死咪偷渡囉!

你張加拿大移民紙係用錢和欺詐手段呃返來㗎

加拿大係個擁抱人權民主自由普世價值國家
加拿大反抗暴政極權,亦係美國盟友
而Bencan 你既不擁抱加拿大與美國價值觀
反而支持中共暴政與美國為敵
咁你點様效忠加拿大?

既然你口口聲聲話自己係中國人
做乜排隊去呃人哋張加拿大移民紙
成家拉住衫尾做老鼠咁賴死係加拿大
又食又拎又搶又偷呀?
點解唔死返去你自稱之袓國大陸
學大叔同jojo先袓咁貢獻袓國呀?
點解唔叫你啲子子孫孫返埋去你個虛擬祖國呀?

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-2-11 23:46
你想賴死咪偷渡囉!

你張加拿大移民紙係用錢和欺詐手段呃返來㗎
好酸呀!經濟、學歷、工作經驗、身體狀態、身家清白都高標準,加拿大歡迎我喎!你唔順又什樣?

你想用欺詐手段來揶揄?好酸呀!

你犯咗一個大錯,加拿大擁抱加拿大價值,而非美國價值觀。

你又犯咗一個大錯,你身為亡國奴…..反而擁抱非美國價值觀。

中國人唔准移民?世界各地遍佈中國人…..你酸到盲咗?

呃?你估加拿大政府儍㗎?好酸呀!

你嚟加拿大玩…..歡迎!不過入境限定日期前要走,過期留下就是賴死,明嗎?

我一家人有永久居留權,所以你口中的賴死…..連資格都無,係咪好失望呢?

又食又拎又搶又偷呀?

你講得啱!三十幾年前荒逃係祖國做足,而家香港又住滿通街反骨仔,你叫我點放心尐子子孫孫返去此染缸呀。

金牌會員

Bencan 發表於 2019-2-11 21:04
你想賴死咪偷渡囉!

按照你個邏輯,人家夠係香港正式出身分證歡迎居住,從來無驅逐出境喔,點算賴死?

雙重標準當人唔知?

如果話當地政府歡迎就唔算賴死:
網友有香港正式出身分證歡迎居住,唔係賴死。

如果話留係敵國係賴死:
奔加留係加國就係賴死。

3萬

論壇元老

東邪西毒 發表於 2019-2-12 06:31
按照你個邏輯,人家夠係中國正式出護照歡迎居住,從來無驅逐出境喔,點算賴死?

對於潛伏在加拿大的中國間諜,  以下兩種情形隨時會發生 :

1. 加拿大內政部驅逐不受歡迎人物出境, 並取消其國民身份

2. 加拿大司法部以間諜罪名拘捕, 並判處無期徒刑