搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

休班謝sir

1萬

8萬

論壇元老

休班謝sir

【休班警】

昨天油塘驅趕年青人,用身體兇人叫人躝屍趷路的麻甩先生,我都話佢好有警察feel啦(佢哋真係有一種獨特的氣質),啲所謂嘅警察着住制服就扮一個人,除咗制服就做返自己,骨子裏就係一個爛仔(佬)。

謝Sir,油塘唔係好大,好多人都會認得你。

3萬

論壇元老

休班衝鋒警長涉辱罵青年係狗
躝屍趷路」 休班警員疑向記者舉手指

「監察警察濫用武力」facebook專頁指,一名莫姓警員被其中學同學揭發,昨晚有份參與由前警員「大波Man」石房有牽頭的組織、「忠義民團」所策動的政治活動,襲擊欲在油塘鋪設連儂牆的青年,公然違反警例。當《立場新聞》記者向他提問時,他不但沒有回應,更對鏡頭舉中指

2名退休警與200名撐警暴徒由昨日(10日)傍晚起,陸續湧至油塘港鐵站和大本型商場外,用粗口圍罵正在架設連儂牆的青年義工。有女義工疑被非禮;有男義工躲進商場,仍被惡漢圍襲;有義工要由港鐵職員掩護,到站內避難。有網民發現,滋事者還包括至少2名休班警,其中去年位屬新界南衝鋒隊第4隊的謝姓警長,疑被拍到當眾辱罵青年是狗,要對方「躝屍趷路」,而他5年前獲時任特首梁振英頒發「長期服務獎章」。

從有份拆牆的撐警暴徒所拍攝的片段所見,該名疑似休班警長不斷高聲喝斥一名黑衫男青年「走呀!躝呀!」更一度貼近青年的頭部喝罵,相當兇惡。一名旁觀的中年女子,不忍青年被野蠻對待,欲介入調停,勸喻該名疑似休班警長「斯文少少」、「冷靜啲」、「你唔好兇佢」,惟遭對方質疑「你有份嘅!」反問她是否任職教師或社工,「你煽動佢出嚟嘅?即係你叫佢出嚟架啦!」更自詡「我好冷靜」。

該名疑似休班警長又辱罵青年:「你就吠呀你!你睇吓自己成隻狗咁呀!」、「仆街!」,並繼續喝罵對方,「請你躝!請你躝!請你躝屍趷路!」、「呢度(油塘)唔歡迎你!躝呀!」

揭發疑有休班警長圍罵青年的網民Benson Tsang指,當時對方的態度「衰到冇朋友!我都話佢好有警察feel啦(佢哋真係有一種獨特的氣質),啲所謂嘅警察着住制服就扮一個人,除咗制服就做番自己,骨子裏就係一個爛仔(佬)。」油塘有不少紀律部隊宿舍,Benson估計對方「應該住喺附近警察宿舍」,批評對方行為不檢,「就算你着住制服,法律賦予你的公權力唔係大晒!何況你只係一個着住雞翼袖的普通休班警察!呢啲害群之馬,就係連累其他好警察形象一落千丈代表。」

「監察警察濫用武力」facebook專頁指,一名莫姓警員被其中學同學揭發,昨晚有份參與由前警員「大波Man」石房有牽頭的組織、「忠義民團」所策動的政治活動,襲擊欲在油塘鋪設連儂牆的青年,公然違反警例。當《立場新聞》記者向他提問時,他不但沒有回應,更對鏡頭舉中指。《蘋果》向警察公共關係科求證,並詢問若網民的指控屬實,他們會如何跟進。警察公共關係科表示沒有補充。

休班衝鋒警長涉辱罵青年係狗「躝屍趷路」 休班警員疑向記者舉手指

2萬

論壇元老

雙面人  

1萬

8萬

論壇元老

夏雪 發表於 2019-7-12 06:15
雙面人

躝屍謝會唔會喺兼職做嘢

1萬

8萬

論壇元老