搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

一名香港前線警務人員致林鄭月娥,盧偉聰 警察高層公開信

3萬

論壇元老

【轉載】一名香港前線警務人員致林鄭月娥,盧偉聰,警察高層公開信

我喺一名香港前線警務人員。
最近發生嘅事唔多講,我知道好多香港人好憎我地,我唔會為我哋部份嘅警務人員失控行為作任何抗辯,成件事係無絕對嘅對於錯,職責就係職責。
但係直接到尋晚,我真係動搖,我唔知應唔應該講我好彩,我唔使去沙田支援。

返到屋企兩點幾,一直有睇手機知道又有衝突發生,我哋已經知道每次和平示威完之後都一定會有衝突,成件事變咗好似例局一樣....我覺得好辛苦壓力好大,無論係隨時爆發衝突嘅精神緊張定係俾人指住塊面嚟鬧。我都依然相信我哋維護緊嘅係社會治安,即使中間有爭拗點

直至到尋晚見到有同袍受重傷,比居民係高空擲物掉中,喺樓梯俾人踢咗落嚟俾人圍毆,一腳踢落個頭到不省人事.....跟住上網見到同袍受傷嘅照片...係半隻手指冇咗.....講緊係永久殘廢啊。

去到呢一刻我真係忍唔住流淚,
12/6發生衝突嘅時候見到網上鋪天蓋地嘅辱罵同指責,我忍。
喺條街度當值比人扮lur口水,我忍。
喺公園巡邏都有人係咁扮狗吠,我忍。
我而家淨係想問一句,我哋前線受盡侮辱嘅時候,請問警察班高層喺度做緊咩?
我想問尋日個指揮官究竟諗乜嘢?點會淨係叫兩隊人入去商場驅散示威者?你哋就企喺後面落order
我好肯定啲警察高層肯定未見過示威者眼神,佢哋真係想置我哋於死地。
唔係所有警察想做你哋想做嘅嘢。

2014年已經經歷過一次,但係今次嘅情況更加崩潰恐怖,再咁落去我唔知幾時會出人命,可能係警察先可能係示威者先。我係一個香港前線警務人員,我懇請林鄭月娥同盧偉聰唔好再利用警察去解決政治問題。香港已經唔可以再承受落去。

我唔知道前線仲可以忍耐幾耐,我好驚我哋有人俾人殺死,我好驚我哋有人失控殺死示威者。我仲有屋企人,我同你地班坐係冷氣房嘅唔一樣,我地面對嘅事想殺死我地嘅示威者,唔好再開記者會話有咩支持我哋前線。呢個社會需要嘅係政府高層所有人出嚟面對呢個問題。

我再懇請多次希望高層人員唔好再利用我哋警察去完成你哋想要嘅政治任務,政治問題利用警察係解決唔到,時間已經證明左武力壓制只會造成更大嘅反撲。我哋前線已經承受唔起任何一個同袍再受傷。希望你哋可以慎重考慮你哋自己喺度做緊啲乜嘢。同希望你哋係真正為香港着想,而唔係為咗自己嘅政治利益。

天佑香港

一名前線香港警察上
7月15日2019年

【轉載】一名香港前線警務人員致林鄭月娥,盧偉聰,警察高層公開信

3萬

論壇元老

3萬

論壇元老

警員佐級協會稱同事怨氣大 
家屬轟政府盼警殉職助民意翻盤

昨日沙田遊行結束後有大批示威者留守,警方晚上清場時於新城市廣場與示威者爆發大混戰,警員和示威者合共 20 多人受傷。警察隊員佐級協會主席林志偉今日明言,警員怨氣很大,不否認警員已成政府磨心。有自稱警察家屬今早於 D100 烽煙節目上斥,當權者是想有警員殉職以圖民意「翻盤」。

無綫新聞引述警察隊員佐級協會主席林志偉稱,希望政府盡快解決事件。他指出,示威者已經將襲擊警員常態化,將刻意不守法、刻意違法常態化。對於近期的警方部署,他不評論現場指揮官決定是否合適,但會要求管理層加強前線警務人員保護裝備。

林志偉又指同事怨氣很大,不否認警員成為了政府磨心:「怨氣來自警務人員在過往一個多月,為了維持香港穩定、法治、保護香港市民,付出那麼大努力,為何會得到這樣對待?有人說我們做了政府的磨心,對於這說法我不能否認,這是政治問題,覺得應該政治解決。」

一名自稱警察家屬李太,今早則於 D100 烽煙節目《風波裏的茶杯》斥責,當權者的確想有人死,而且最想有人「入浩園」,以圖可以將民意「番盤」。她指連日行動中都有警員落單被市民包圍,指警隊是「上級踩著下級屍骸上位」。

員佐級協會:不應指派人員執行可引致受傷的任務

昨日爆發沙田衝突之前,員佐級協會亦曾發信,促請警務處處長及管理層,必須確切保障警員人身安全及心理健康,又指除非管理層有信心戰術及裝備能確保人員安全,否則不應指派人員執行可能引致受傷的任務。

警務督察協會昨日亦發公開信,指近日一連串暴亂行為已經不受控制,稱警員在處理公眾活動期間遇到嘲諷、挑戰、推撞等,批評有議員及部分記者阻攔警員工作。公開信又指,警隊近期承受各種莫須有的壓力,呼籲社會沉默大多數要支持警隊,以回復社會安寧及秩序。

警員佐級協會稱同事怨氣大 家屬轟政府盼警殉職助民意翻盤

2萬

論壇元老

林鄭出賣前線警務人員,似乎有心要他們當炮灰。

3萬

論壇元老

夏雪 發表於 2019-7-16 10:33
林鄭出賣前線警務人員,似乎有心要他們當炮灰。

係踩住前線警員的屍體上位, 食人血饅頭  

2萬

論壇元老

S820 發表於 2019-7-16 10:35
係踩住前線警員的屍體上位, 食人血饅頭

記著王志民的話,中央堅定支持林鄭繼續依法有效施政,如何能達目的。

一句到尾,只要你犯法。

3萬

論壇元老

夏雪 發表於 2019-7-16 10:38
記著王志民的話,中央堅定支持林鄭繼續依法有效施政,如何能達目的。

所以次次都打人  

2萬

論壇元老

S820 發表於 2019-7-16 10:40
所以次次都打人

這是人性

任何人被襲擊都會瘋狂,警員與示威者無分別,勿中奸計。

1萬

論壇元老

真係知道被人利用就咪咁笨柒狂打啲示威人士啦, 叫你去死就真係衝去死就叫做蠢撚死, 唔抵可憐!

金牌會員

Rancho 發表於 2019-7-16 11:28
真係知道被人利用就咪咁笨柒狂打啲示威人士啦, 叫你去死就真係衝去死就叫做蠢撚死, 唔抵可憐! ...

當差薪高糧準學歷要求低, 仲可以蝦蝦霸霸!

我想今天最不開心的人是林鄭, 因為暫時仲未有警務人員被反送中示威者打死入浩園, 不過, 容我悲觀, 以林鄭不到黃河心不死的性格, 警務人員被示威者打死的事遲早會發生!  對林鄭來說, 這是她現在唯一可用的毒招!