搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

毛孟靜:施妳條命!搞到咁講乜嘢

3萬

論壇元老

民主派杯葛與林鄭傾施政報告  
毛孟靜施妳條命!搞到咁講乜嘢  

毛孟靜批評政府只聽政府友好人士意見

特區政府在反修例運動爆發3個月後始肯回應坊間一個訴求,宣佈撤回卻拒設立獨立調查委員會徹查警暴,而在風波未平息之際,特首林鄭月娥堅持就《施政報告》展開諮詢,民主派會議召集人毛孟靜今天在港台節目《城市論壇》透露,林鄭最近邀請民主派就《施政報告》交流意見,毛直指:「真係施妳(林鄭)條命!妳搞到咁然後講乜嘢《施政報告》?我哋(民主派)係全部唔會去囉!

毛批評政府對年輕人3個多月抗爭置若罔聞、視而不見,只聽政府友好人士意見,批評警方昨天更將十幾歲的中學生打到頭破血流反白眼,「止暴制亂,係要先制止警察嘅暴力」,坦言看到有關畫面後,「你話唔要仇恨,連我一把年紀都好難」,指林鄭若想真正做實事,應該透過行政命令,要求港鐵公開8.31旺角站到荔枝角站的閉路電視片段。

早前曾參加政府籌組對話平台會議的資深傳媒人文灼非今天則在《城市論壇》指,當日席間很多嘉賓都要求政府撤回修例,他看到政府事後「真係有啲變化」。他又指,個人至今建議政府成立獨立調查委員會,認為政府「應該做啲嘢去止蝕,保住政府正常運作」,認為成立獨立調查委員會是現時社會最大公約數,政府可以立即進行。

文灼非至今建議政府成立獨立調查委員會

民主派杯葛與林鄭傾施政報告 毛孟靜:施妳條命!搞到咁講乜嘢

3萬

論壇元老

毛姨姨幾時會講: 施你老X

5萬

論壇元老

S820 發表於 2019-9-9 01:50
毛姨姨幾時會講: 施你老X

5系個個 可以 學我咁 當系 學術名詞 冇 hard feeling

5萬

論壇元老

學術你囉!

3萬

論壇元老

屍妳條命