搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: S820

加拿大軍艦今再通過台灣海峽 捍衛自由航行權!

金牌會員

pswong01 發表於 2019-9-11 14:37
做咩老屈我黨?!

我黨嘅軍艦邊有自動爆炸沉沒?

你啱,係【自動入水】而後永不上水

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-9-11 03:48
你講我呀?
嗱!係你一直偽作我為中國人咋喎
我從來都話自己香港人,唔係中國人

你講我呀?

你好唔忿氣呀?你老豆無教你什麼叫做國籍,什麼叫做籍貫呀?
養不教,父之過;教不嚴,師之惰。
新界人、離島人、九龍人、香港人係乜人?
加州人、德州人、紐約人、夏威夷人係乜人?
新界人、離島人、九龍人、香港人係乜人?唔係中國人?
加州人、德州人、紐約人、夏威夷人係乜人?唔係美國人?
你狹窄的思維咪做就咗偏激行為囉,懵人!

我出生時香港屬英國,你可以話我英屬香港人
1997前我已經拎咗外國籍護照
所以我從來都冇做過1日中國公民喎

你由1997香港回歸中華人民共和國,根據中華人民共和國香港特別行政區基本法,第 18 條 和 附 件 3 的 規 定 ,凡 具 有 中 國 血 統 的 香 港 居 民 , 本 人 出 生 在 中 國 領 土 ( 含 香 港 ) 者 , 以 及 其 他 符 合 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 規 定 的 具 有 中 國 國 籍 的 條 件 者 , 都 是 中 國 公 民 。

假設你話” 1997前我已經拎咗外國籍護照”BNO 或居英權護照,在中國境內使用祗視為旅遊証件。除非你向 香 港 特 區 入 境 事 務 處 申 報 國 籍 變 更及批準生效 , 方 可 在 香 港 特 區 內 被 視 為 外 籍 公 民 。
如果無申報…1997年7月1曰起你日日都是中國公民喎,面對現實,不要自欺欺人!

順便俾你睇清楚Jojo引述我移民論説出處
你個賣國賊漢奸⋯⋯淨大眼睇清楚啦

你有無聽過黃霑講李小龍的故事
李小龍有天在喇沙書院對黃霑及其同學說我發明咗一樣好過㽼、好爽的事,跟著鬼鬼祟祟帶佢地入廁所表演,不久成班人走出嚟媽媽聲…打飛機!李小龍其後喃喃自語乜佢地都識咩?
你衰咗唔緊要,日後有佢成就好了!

PS 你唔敢出link 衹 cap 圖,無所謂歡迎網友一窺全豹。#233

http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=273058&extra=&page=24

4萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-11 21:40
你講我呀?

系米講你啊

汝芸室蕙思,乃余瑰寶,掛角挑燈,邵雍苦學,舉不勝舉,無需饒舌。 吾生逢臻集之代,四海正輻裂之秋,道墮峰岫之際,瓦鳴家毀之年,處處羈遊,情牽於斷雁,得汝遷鶯,口含貞雅,秀異其言。 今鬢角飛霜,親如骨肉,寵於女,溺於子。 傳承薪火,任重道遠,物慾橫流,何獨君子 ?

余土重之歳,不俾道枉。 士多驕狂,儒每狼戾。汝與賢弟交臂,幸扺掌於隔帷。汝華衣閒行之女,才高博學。萬物交互,皆由緣起,聚分天海,本不由己。 若本緣慳,相遇何其,銘心刻骨,當得而或寬。 若由誤失,誓相及而悔之。 惟希持盈抱朴,和易不流,識人各有志,豈可同視?  弟暮年相遇時來,愚兄離怨長悲福過。

吾今為土命蘊金之年,已作關外恥居之悵。惟己未能孔昭如日君子黯然之德,冀有賢達識士如吾弟執貞方而化後來,不避流言傾耳,舉美善以滋時俊。 汝遠區區足下,無以瞻及,惟希為學自重,修身養性,臻圓臻滿, 學而為己。

5萬

論壇元老

dearmok 發表於 2019-9-11 10:49
有些人從專政極權地方跑去加拿大,自己享受人權、自由、平等及法治,有權投票選總理,但卻去支持專政的政府 ...

你都認為1997年前香港是專政極權地方?
唔怪之得 Fangtao係1980年代一早投奔去享受人權、自由、平等及法治,有權投票的中國大陸去支持專政的政府做其人上人啦,他真是不枉此生!

5萬

論壇元老

做咩老屈我黨?!

五米浪入水好叻咩?

英最強航母出包!「伊麗莎白女王號」傳漏水 險淹死3船員

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2849255

5萬

論壇元老

你唔敢問佢?

4萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-11 21:58
你唔敢問佢?

有冇違犯商品說明條例啊
支那 搞成咁 真系5 好怪人 啦 diu

4萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-11 21:58
你唔敢問佢?

and
你5敢認

3萬

論壇元老

做咩老屈我黨?!

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-11 21:46
你都認為1997年前香港是專政極權地方?
唔怪之得 Fangtao係1980年代一早投奔去享受人權、自由、平等及法 ...

D 網友好明顯係正在描述 B 網友的一貫行為