搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: S820

加拿大軍艦今再通過台灣海峽 捍衛自由航行權!

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-11 21:40
你講我呀?
嗱!係你一直偽作我為中國人咋喎
我從來都話自己香港人,唔係中國人

李小龍?
點解我要學佢咁吸毒食藥死呀
報應連佢個仔都死於槍下
你崇拜佢咪叫你個仔學佢咁打飛機死囉

4萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-11 23:18
你血還在流!

我11歲出泥崖世界
江湖經驗
及早找數系王道
我5會 害你架
絕對5會講D咁野 推你去死 架

汝芸室蕙思,乃余瑰寶,掛角挑燈,邵雍苦學,舉不勝舉,無需饒舌。 吾生逢臻集之代,四海正輻裂之秋,道墮峰岫之際,瓦鳴家毀之年,處處羈遊,情牽於斷雁,得汝遷鶯,口含貞雅,秀異其言。 今鬢角飛霜,親如骨肉,寵於女,溺於子。 傳承薪火,任重道遠,物慾橫流,何獨君子 ?

余土重之歳,不俾道枉。 士多驕狂,儒每狼戾。汝與賢弟交臂,幸扺掌於隔帷。汝華衣閒行之女,才高博學。萬物交互,皆由緣起,聚分天海,本不由己。 若本緣慳,相遇何其,銘心刻骨,當得而或寬。 若由誤失,誓相及而悔之。 惟希持盈抱朴,和易不流,識人各有志,豈可同視?  弟暮年相遇時來,愚兄離怨長悲福過。

吾今為土命蘊金之年,已作關外恥居之悵。惟己未能孔昭如日君子黯然之德,冀有賢達識士如吾弟執貞方而化後來,不避流言傾耳,舉美善以滋時俊。 汝遠區區足下,無以瞻及,惟希為學自重,修身養性,臻圓臻滿, 學而為己。

4萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-11 23:18
你血還在流!

and
點解支那人死5肯講 Sorry
系因為 支那人多
有排死5曬
可以用人口紅利付代價
but 5= 無限
總會到盡頭架
網友害你
我5會害你 架 diu
我比你人心你當9肺

4萬

論壇元老

dearmok 發表於 2019-9-11 22:59
收到,多謝提醒,不過我原本真的不是講B網友,不過我應該要改變了想法 ...

若是我誤解,請接受我誠心歉意。

dearmok 網友:
你好彩
Bencan 破處 第1次 Say Sorry

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-9-11 23:20
香港人就一定係中國人?

根據香港基本法第三章第二十四條:

好唔忿氣呀?老是糾纏老問題,祗好耐心指導囉!

養不教,父之過;教不嚴,師之惰。
子不學,非所宜;幼不學,老何為?
玉不琢,不成器;人不學,不知義。

香港人就一定係中國人?
不!你就符合規定。香港中國人是可申請及批準發香港特區護照。

根據香港基本法第三章第二十四條:
香港身分證代表香港「居民」,非「國民」
居留權 vs 公民權.......你唔識分呀?
居民 vs 國民.......你唔識分呀?
綠卡 vs 入籍美國.......你識唔識分呀?
楓葉卡 vs 入籍加拿大........你識唔識分呀?
唔識嘅你去問大叔啦

唔使去問大叔,係常識…..你唔識啫。

嗱!睇清楚啲啦⋯⋯
根據中國國籍法第九条:
定居外國的中國公民,自願加入或取得外國國籍的,即自動喪失中國國籍。

https://www.gov.hk/sc/residents/immigration/chinese/law.htm

關 於 中 國 國 籍 的 常 見 問 題
https://www.immd.gov.hk/hkt/faq/faqnationality.html
問 1 : 本 人 是 香 港 出 生 的 中 國 人 並 持 有 香 港 永 久 性 居 民 身 份 證 。 本 人 已 移 民 外 國 及 持 有 外 國 護 照 。 本 人 在 香 港 特 別 行 政 區 是 否 仍 然 被 視 為 中 國 公 民 ?
全 國 人 民 代 表 大 會 常 務 委 員 會 關 於 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 在 香 港 特 別 行 政 區 實 施 的 幾 個 問 題 作 出 了 一 些 解 釋 。 根 據 解 釋 , 凡 具 有 中 國 血 統 的 香 港 居 民 , 本 人 出 生 在 中 國 領 土 ( 含 香 港 ) 者 , 不 論 其 是 否 持 有 「 英 國 屬 土 公 民 護 照 」 或 者 「 英 國 國 民 ( 海 外 ) 護 照 」 , 都 是 中 國 公 民 。
在 外 國 有 居 留 權 的 香 港 特 別 行 政 區 的 中 國 公 民 , 可 使 用 外 國 政 府 簽 發 的 有 關 證 件 去 其 他 國 家 或 地 區 旅 行 。 但 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 因 持 有 上 述 證 件 而 享 有 外 國 領 事 保 護 的 權 利 。
任 何 在 香 港 的 中 國 公 民 , 因 英 國 政 府 的 「 居 英 權 計 劃 」 而 獲 得 的 英 國 公 民 身 份 , 根 據 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 不 予 承 認 。 這 類 人 仍 為 中 國 公 民 , 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 享 有 英 國 的 領 事 保 護 的 權 利 。
除 非 你 已 向 香 港 特 別 行 政 區 入 境 事 務 處 申 報 國 籍 變 更 , 否 則 你 仍 是 中 國 公 民 。 倘 若 你 希 望 在 香 港 特 別 行 政 區 被 視 為 外 國 公 民 , 你 須 具 備 相 關 文 件 , 向 香 港 特 別 行 政 區 入 境 事 務 處 申 報 國 籍 變 更 。 當 你 國 籍 變 更 的 申 報 獲 得 批 准 後 , 你 便 不 再 擁 有 中 國 國 籍 而 成 為 外 籍 公 民 , 你 可 以 享 有 所 屬 國 家 的 領 事 保 護 權 。 但 請 注 意 , 國 籍 變 更 會 對 你 在 香 港 特 別 行 政 區 的 居 留 權 有 所 影 響 。 詳 情 請 參 閱 「 常 見 問 題 」 之 「 香 港 特 別 行 政 區 的 居 留 權 」 第 四 及 十 二 條 http://www.immd.gov.hk/hkt/faq/faqroa.html

你全家已經定居加拿大
一早已經自動失去中國國籍
不過你全家仆街偷雞摸狗呃神騙鬼知法犯法

居 留 權

https://www.immd.gov.hk/hkt/faq/faqroa.html
問 8 : 我 在 香 港 出 生 , 於 1980 年 代 移 民 外 國 , 現 時 持 有 外 國 護 照 。 我 是 否 仍 然 被 視 為 中 國 公 民 及 擁 有 香 港 特 區 居 留 權 ?
若 你 是 在 香 港 特 別 行 政 區 成 立 以 前 在 港 出 生 的 中 國 公 民 , 雖 然 你 移 居 外 國 , 但 如 果 你 沒 有 向 入 境 事 務 處 申 報 變 更 國 籍 , 你 仍 是 中 國 公 民 。 不 論 你 是 否 長 時 間 不 在 香 港 , 你 仍 可 憑 藉 《 入 境 條 例 》 附 表 1 第 2(a) 段 的 條 文 而 成 為 香 港 永 久 性 居 民 並 享 有 香 港 特 別 行 政 區 居 留 權 。

本人雖然香港出生自動擁有永久居留權
但我喺外國讀書工作10年......
一早已經自動喪失中國國籍

連同以前所持特區護照,過期已放棄冇再續
本人而家只係外國籍香港居民,得一本護照
只保留香港居留權,有香港身分證

你呃誰?根據那條例” 喺外國讀書工作10年就已經自動喪失中國國籍” ?

過期特區護照冇再續唔代表正式放棄國籍,你可以隨時申請喎,常識嚟喎!

不論你有幾多本護照,你曾持有特區護照,代表你承認及接受咗中國國籍的証明,你不要中國人身份咪申請退出囉,你唔捨到中國香港給你的東西咪扮嘢囉。地址就係度,無交嗌!
咪扮嘢!

入境事務處 - 旅行證件及國籍(申請)組

香港灣仔告士打道7號入境事務大樓4樓

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-9-11 23:23
李小龍?
點解我要學佢咁吸毒食藥死呀
報應連佢個仔都死於槍下

順便俾你睇清楚Jojo引述我移民論説出處
順便打飛機!

5萬

論壇元老

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-12 00:22
好唔忿氣呀?老是糾纏老問題,祗好耐心指導囉!

養不教,父之過;教不嚴,師之惰。

你長篇大論
可惜香港你例嘅.....
只係無知官員問答遊戲,而唔係法律條約
而我例嘅先係法律
https://www.gov.hk/sc/residents/immigration/chinese/law.htm
根據《中國國籍法第九條》
第九条:定居外国的中国公民,自愿加入或取得外国国籍的,即自动丧失中国国籍。

你揾到條法律先嚟獻醜啦

你曾持有特區護照,代表你承認及接受咗中國國籍的証明
過期無效特區護照喺我未成年時父母幫我攞嘅

我當時都唔知係代表乜喎
我既未成年......
點承認接受中國國籍呀?靠屈?

論壇元老

fangtao 發表於 2019-9-11 23:32
若是我誤解,請接受我誠心歉意。

dearmok 網友:

雖然我未必同意B網友的意見,但我一向都包容和尊重各位網友,因為每個人有不同意見的時候互相尊重和包容就是現今文明世界的標準,如果沒有了這些便會和專制極權國家一樣,我哋唔可以反對極權專制但是自己又變成一個專制的人。

4萬

論壇元老

dearmok 發表於 2019-9-12 00:46
雖然我未必同意B網友的意見,但我一向都包容和尊重各位網友,因為每個人有不同意見的時候互相尊重和包容 ...

西方 就系 抱住 哩個態度 比 支那人 昆左 幾十年
and
Bencan 就系 哩種 支那人