搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: S820

加拿大軍艦今再通過台灣海峽 捍衛自由航行權!

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-9-12 00:42
你長篇大論
可惜香港你例嘅.....
只係無知官員問答遊戲,而唔係法律條約[/backco ...

你長篇大論
只係無知官員問答遊戲,而唔係法律條約
而我例嘅先係法律

https://www.gov.hk/sc/residents/immigration/chinese/law.htm

根據《中國國籍法第九條》
第九条:定居外国的中国公民,自愿加入或取得外国国籍的,即自动丧失中国国籍

如果代表中華人民共和國香港特別行政區的香港入境處,可以簽發護照都是無知官員,咁你話咗算囉。

你揾到條法律先嚟獻醜啦
全國人民代表大會常務委員會關於《中華人民共和國國籍法》在香港特別行政區實施的幾個問題的解釋
三. 任何在香港的中國公民,因英國政府的「居英權計劃」而獲得的英國公民身份,根據《中華人民共和國國籍法》不予承認。這類人仍為中國公民,在香港特別行政區和中華人民共和國其他地區不得享有英國的領事保護的權利。
四. 在外國有居留權的香港特別行政區的中國公民,可使用外國政府簽發的有關證件去其他國家或地區旅行,但在香港特別行政區和中華人民共和國其他地區不得因持有上述證件而享有外國領事保護的權利

https://www.gov.hk/tc/residents/immigration/chinese/law.htm

本特區護照喺我未成年時父母幫我攞嘅
我當時都唔知係代表乜喎
我既未成年......
又點承認接受中國國籍呀?靠屈?

哦!你屈你父母不代表你?
你未成年時父母幫你攞香港身份証,你又認係香港人?
你成咗年咁耐點解唔退出中國籍,又係你父母唔代表你去退?靠屈囉?

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-12 00:59
你長篇大論
只係無知官員問答遊戲,而唔係法律條約

你例多幾多次問題解釋都不成法律喎
你揾到條法律出嚟凌架《中國國籍法》第九條先講啦
否則,任何移居外國者,其中國國籍已自動取消

我認為香港人係我成年後自願選擇
我不認為中國人亦係我成年後選擇

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-9-12 01:08
否則,任何移居外國 ...

到 point
之 屬也

5萬

論壇元老

否則,任何移居外國者,其中國國籍已自動取消

全國人民代表大會(簡稱全國人大)是中華人民共和國最高國家權力機關,主要行使的職權,包括修改憲法、監督憲法的實施、制定和修改關於刑事、民事、國家機構和其他的基本法律。全國人大的常設機關是全國人民代表大會常務委員會,在全國人大閉會期間,行使憲法和法律所賦予的職權,執行全國人大的職能。

https://ls.chiculture.org.hk/tc/idea-aspect/86

如果全國人民代表大會不能釋法,而香港又承認人大釋法,咁你咪凌駕一切囉,你話事囉。

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-9-12 01:08
否則,任何移居外國 ...

原來你係非法香港人咁耐,委屈喎!
你成年後為何不選擇退出不做中國人,咁賴皮!

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-12 01:17
否則,任何移居外國者 ...

哦!咁你支持人治,棄法冶
蝗蟲本色貫切始終

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-12 01:21
原來你係非法香港人咁耐,委屈喎!

一早已經選擇退出不做中國人啦

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-9-12 01:23
哦!咁你支持人治,棄法冶
蝗蟲本色貫切始終

係你不依法喎,以你個人去治喎,鮣魚本色不變。

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-9-12 01:26

一早已經選擇退出不做中國人啦

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2019-9-12 01:17
否則,任何移居外國者 ...

你攞唔出條法例證明,就話人大釋法
咁人大釋法釋左邊條法例話《中國國籍法》第九條失效吖?
無就咪亂作自己釋法啦⋯⋯仆街