搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

【蒙面惡法】太古防暴警爆粗阻區議員監察:死啦曱甴!X...

1萬

7萬

論壇元老

有防暴警呼喝趙家賢:「你撲滅過咩罪行呀?你支持罪行咋!死啦曱甴!垃圾!X你老母」。梁德聰攝

林鄭今午宣佈推出《蒙面法》禁止示威者蒙面,多區晚上爆發衝突,一片混亂,其中太古城西區議員趙家賢晚上一度在康怡花園對出監察防暴警驅散市民的情況,但遭多名警員驅趕及用粗言穢語指罵。

防暴警初時要趙家賢退後,不要阻礙警方執行職務,但趙表示自己只是執行區議會職務,監察警方如何執法,又指自己會懂得後退,其間亦有出示自己的證件證明其身份。不過,防暴警未有理會趙,更開啟頭盔上的強光燈照射他雙眼,要他離開,雙方一度發生爭執,「有記者影住㗎,係咪想夾硬嚟?呢個係我選區,我行緊,得未?我係東區撲滅罪行委員會委員,我有你東區指揮官電話㗎!」多名防暴警聞言立即情緒失控,大叫:「你撲滅過咩罪行呀?你支持罪行咋!死啦曱甴!垃圾!X你老母」。趙家賢對於突然被防暴警辱罵感到憤怒,「你哋咩身份呀?我執行緊區議會職務,睇住你哋班警察點做野咋!」。

趙家賢其後向《蘋果》講述當時有數名防暴警站於他前方,要求他離開,其時有一名防暴警站在他身後,當他退後時便用盾頂着他的背,然後指他撞倒警察,「佢本身想捉我㗎!而家成班黑警已經進入咗精神瘋癲嘅狀態,軍警治港時份,簡直目無法紀!目無法紀嘅唔係市民,而係班暴警呀」。

【蒙面惡法】太古防暴警爆粗阻區議員監察:死啦曱甴!X你老母

高級會員

有牌爛仔......................

2萬

論壇元老

破壞香港法治

1萬

論壇元老

都話咗共慘黨係最大嘅黑社會組織嚟啦,佢啲爪牙點會唔係黑社會嚟呢!

1萬

論壇元老

你乜嘢身份,呢句好差,露了底,正確思維系,你系公務員,要守法守規維護市民,不是政權打手。下次考慮選另一位