搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

[潑你冷水]毓民:請不要對立法會過半數議席痴心妄想...

1萬

8萬

論壇元老

[潑你冷水]毓民:請不要對立法會過半數議席痴心妄想,泛民應專注體制外抗爭

碌撚最新發言:

勇武派於選舉期間讓步並停止行動,好讓選舉順利舉行,在泛民區選大勝後,若心態是希望透過同政府講數讓武力示威停止及劍指來年立法會選舉過半數議席,這是非常不要得!

對泛民來説雖然是希望警方不要使用暴力,才能逹到止暴制亂目的,但由於泛民現時在今次抗爭運動上未見有乘選舉大勝再追擊的心態,例如最低限度發出聲明全力聲援勇武青年,加上若還重點着眼於明年立法會過半數議席,就客觀效果而言,泛民並沒有進取地支持抗爭青年,結果與政府一方都只是一同希望勇武示威停止。

而在立法會選舉中,要取得過半數議席根本是沒有可能,今次的區議會選舉雙方票數沒有太大變化,到了立法會選舉比例代表制下建制派一定取回一定議席,而在功能組別的存在下,因為功能組別是團體票不是人頭票,就當你區議會大勝下功能組別拎多幾席都不能過半,03年後區議會贏到盡,泛民於立法會選舉希望過半數結果一樣失敗。那麽區議會選舉贏到盡又如何??所以我叫你地開心5分鐘就好了。

呢個就係制度嘅設計本身目的就限制你民主派永遠不能過半數,所以這是一個荒謬的政治制度,那麼你今天繼續話有機會過半數豈不是再次欺騙選民? ?當然,成個政治版圖可改寫,但係依個荒謬制度底下絕對不能夠改朝換代。一日不重啟政改,實行相普選,你都係冇得搞!

現在死咗咁多人,咁多人受靶,年青人咁大嘅犧牲。好啦泛民主派藉今次抗爭大勝,換來嘅只係泛民繼續發夢, FF過半數,又唔去做多啲實事,又冇全力支持青年繼續抗爭直到政府答應訴求為止。反而只係繼續想武力示威快啲停止,希望藉今次勝利同政府講數,咁樣勇武派嘅處境就最艱難,犧牲咁多但都進退為谷。泛民主派當選後有冇撥出資源去幫助呢啲青年?反而大勝左之後只係成功止暴制亂既話就真係好滑稽~

3萬

論壇元老

癲狗剩餘價值

金牌會員

夏雪 發表於 2019-11-28 15:57
癲狗剩餘價值

黃特漢而家响大灣區享受支那特產

1萬

論壇元老

咁即係點,咁你走,或者收聲,還有乜好癲狗呢,除了收課金,還可以做到甚麼,系咪?

5萬

論壇元老

新手上路

無野可講

論壇元老

發表於 7 天前 |顯示全部樓層
癲狗賣港, 已經系公開秘密!

連癲狗D歪理都信, 我唔理你系黃定藍, 都系弱智到無藥可救!

1萬

8萬

論壇元老

發表於 7 天前 |顯示全部樓層
我思故我在 發表於 2019-12-1 10:11
癲狗賣港, 已經系公開秘密!

連癲狗D歪理都信, 我唔理你系黃定藍, 都系弱智到無藥可救!