搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: lionfish

億萬大軍NYK失落季後賽資格

1萬

論壇元老

chiwai 發表於 2014-5-2 04:37
老實講, 紐約超重本但又無成績唔係乜新事, 都有十年有多, 但紐約有好多大企業包箱, 廣告同其他生意如演唱會 ...

比起幾年前,佢張 PAYROLL 已經大幅下降,因為新版 LUXURY TAX 真係好勁吓,呢個都令到依家啲球隊實力均勻咗。

高級會員

A 米 瘀血!!!

1萬

論壇元老

lionfish 發表於 2014-4-14 11:28
Melo 二千萬還是勉強可接受,當然不是 LBJ 或 KD 級數可比。

明年 NYK 還有九千萬年薪,Amare, Chandler, ...

睇返自己呢個估計,又全部錯哂。

Melo 還是君子愛財,唯有再磋跎歲月。Chandler + Felton => Calderon + Dalembert,沒甚麽大變化。

版主

lionfish 發表於 2014-9-12 23:45
睇返自己呢個估計,又全部錯哂。

Melo 還是君子愛財,唯有再磋跎歲月。Chandler + Felton => Cald ...

份約改左收錢方法, 係平均每年二千萬, 實際係就左紐約人既支出

我覺得佢正確, 呢份可能係佢最後一份大約

減薪? 以佢既打法, 我諗只有去騎士, 等一,兩年先有機會拿冠軍

我唔明點解咁多人話佢貪錢?  

金牌會員

今年是LA Laker 世界。

版主

DD256 發表於 2014-9-17 11:54
今年是LA Laker 世界。

?????

入到季後賽己算佢地叻

我都希望林書豪合約期爆發

高級會員

今年睇好騎士...不過唔係因為大帝

金牌會員

LA Laker 個coach 好,不同Knicks. 無左Carmelo就死得,Heats 都一樣,全隊打3個人,走左個就大獲。OKC 和Rocket 也是。

版主

DD256 發表於 2014-9-17 23:01
LA Laker 個coach 好,不同Knicks. 無左Carmelo就死得,Heats 都一樣,全隊打3個人,走左個就大獲。OKC 和R ...

睇下換邊個啦, 之前買D唔係傷就係殘既, 無左CARMELO,當然死得啦

上年LA LAKER咪表演左比你睇無左高比點死囉

你D CONCERN好怪, 球星自然係球隊最強, 五個主力無左兩三個, 當然大鑊啦

COACH你計唔計佢剛剛上一次就係比騎士炒先

1萬

論壇元老

kennyyou 發表於 2014-9-17 09:32
份約改左收錢方法, 係平均每年二千萬, 實際係就左紐約人既支出

我覺得佢正確, 呢份可能係佢最後一份大約 ...

話佢貪錢呢,又未至於嘅,雖然冇乜人視佢為奪標基石,但佢頂薪都值得,假假哋都係得分王全明星,只因同期有LBJ呢塊珠玉在前,平靚正,MELO難免會被人睇低。

近年NBA以降薪抱團爭標為主調,BOSTON三雄(煙消雲散咗囉),熱火三雄,以至馬刺(GDP今年年薪為700/1000/1200萬)、小牛(DIRK今年新約更低至只有800萬)等主力球員都有不同程度降薪,令球隊可以保持競爭力。UNDER現在嘅CBA,超過奢侈稅嘅大花筒球隊已經不比往日,基本上係動彈不得,只有不斷減磅,好似籃網紐約等球隊,只有不斷有人走,唔見有人加入。

睇返MELO個CASE,要抱團最佳選擇係火箭。火箭已騰出一定薪金空間,不過最多只有1800萬,而且按NBA規定,只能簽四年,簽火箭同紐約可以差上好幾千萬美金。簽返紐約,除非佢肯每年減夠1000萬,否則兩年後清走啲籮底桔,都只可以吸納多一位全明星級球員,如小加索爾。

其實佢簽呢份5年約未必有著數,因為2年後會有新電視合約,3年後球員同班主亦可能會再傾過CBA,以現時NBA球隊價值一再創新高,到時工資帽同球員嘅薪金(頂薪係工資帽嘅25%)估計會有可觀嘅漲幅,LBJ亦只係簽兩年約,到時可以再煲一份大嘢(其實LBJ嘅主要收入唔係打波)。