搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: stevenagain

馬前馬後。砲來砲往

論壇元老

一個 "馬佚" 的自白 -----------------

Hi,我個名叫 "馬佚平",每次跑馬前夕,我個電話真係響到爆機㗎,
妖﹗個個都打嚟攞貼士,你估真係贏梗㗎咩(係嘅話,我就唔駛成身卡數未找啦)
嗱﹗今朝星期一又出咗排位嘞,我負責照顧嗰隻馬(紅底褲)仲有份係星期三出賽添,
今朝 "阿二"(即係副練)仲係度同我問長問短,(睇嚟佢同 "阿大" 想係今次賽事郁手噃﹗)
其實隻馬呢排,食嘢又開胃,情緒又集中,狀態的確係 fit 咗好多,呢啲咁細微嘅變化,
只有自己同 "阿二" 先至會留意到啫,就算同一個馬房,其他嘅馬佚都會唔察覺得到,
(因為每個人,都係顧著自己嗰隻,始終呢份先係正職吖嘛)

等陣間收咗操去食 "早餐" 嘅時候,"馬佚竇" 就人山人海啦,尤其係我隻 "紅底褲" 今次有份出賽,
唔好講話自己馬房啲手足,會過嚟問長問短,其他馬房啲 friend 又會借頭借路,過嚟打探情報。
依啲嘢都係 "家家有求" 啫,隻馬有機會,咪講聲俾人吔聽囉,咁下次人吔嗰隻有 "餐士" ,
都會講聲俾你知吖﹗話時話,我隻 "紅底褲" 有機會,都係中得 WP 啫,想要連 Q 都中埋,
就真係要多啲 "朋友" 俾料至得啦。等我今日排位收晒啲料,今晚再係屋企度吓佢 --------

聽日開始賣飛時早啲落注先﹗(你知喇,"阿大" 唔鐘意我吔係賽日,做緊嘢嘅時候買馬㗎)

唉﹗不過我聽埋聽埋咁多料,次次都買,就算我隻 "紅底褲" 今年贏咗兩次,都未冚到輸嗰啲呀﹗

論壇元老

stevenagain 發表於 2014-11-6 23:22
一齊搵出,次次跑馬都買隔夜飛的 "一少撮人" -----------

上文已講出,隔夜賠率異動的成因;今次我吔做吓 ...

1. 我同意買早飛嘅人係同馬房關係密切(呢啲人唔止馬伕),有內幕消息,但係始終唔明,點解佢哋要早到隔日 12  點買,慌死人唔知咁?

2. 就算係馬伕,都可以用手機買馬,唔方便用自己戶口可以用朋友戶口,點解係都要咁早買?

3. Steven 兄話頭 3 個鐘嘅賠率最容易曝光,馬伕點又會唔知?成日流流長,點解佢哋係都要喺頭 3 個鐘落注?

4. 練馬師最憎伙記偷食,所以跑馬日馬伕係無可能喺老細面前落注,佢哋必須買隔夜飛。就當呢點成立,咁點解佢哋又偏偏早到 12 點就買,冒住俾老細發現嘅危險呢?

5. 以前馬伕傳統習慣買隔日飛,係因為有其必然原因,而家呢啲原因已經不復存在,就算仲有原因必須買隔日飛,都唔駛 12 點就買啩?

6. 總之,如果解釋唔到點解啲人一定要喺頭 3 個鐘落注,令到公眾睇到佢哋買咗邊隻馬(正如 steven 買 8 千 WP 所為何事?),喺 3 點鐘劃嗰條線就冇乜意義。

7. 馬伕知道自己馬房啲馬得唔得,但係其他馬房啲馬係點佢哋又點知?唔通佢哋放工開聯誼會互通消息?

8. 只有一種人,同馬房關係密切,又可以遊走於唔同馬房之間,左試右試,擇肥而噬,呢種人就係 -- 騎師。不如研究吓騎師喺呢個金錢遊戲嘅位置?

論壇元老

stevenagain 發表於 2014-11-7 12:10
一個 "馬佚" 的自白 -----------------

Hi,我個名叫 "馬佚平",每次跑馬前夕,我個電話真係響到爆機㗎,

如果比我知道「紅底褲」入Q,「歌友」,「一品天王」同「狂歡喜」,呢三條 Q 就中梗。

論壇元老

{!----}
冰河 兄︰真係好開心,見到你提出問題 ------------------

我話過會有問必答,現回覆如下︰

1. 我同意買早飛嘅人係同馬房關係密切(呢啲人唔止馬伕),有內幕消息,但係始終唔明,點解佢哋要早到隔日 12  點買,慌死人唔知咁?

答︰唔係隔日 12 點買,而係由 12 點開始,當天全天都會按他們習慣去投注
(即係每一個鐘頭,都有人會去買,一直到午夜也是如此)
這個答案已一併答覆了你第 2 個問題。
3. Steven 兄話頭 3 個鐘嘅賠率最容易曝光,馬伕點又會唔知?成日流流長,點解佢哋係都要喺頭 3 個鐘落注?

答︰馬佚只係做佢吔嘅日常習慣嘅行為,有啲馬佚習慣係下午3點前買,
有啲馬佚習慣係下午 3 點後買,而唔係一窩蜂集中係 3 點前買;
我講過,3 點之後彩池越來越大,他們每人買 3-5 仟蚊是看不出來的;
而 3 點前總彩池金額細,才有機會走光顯示出來。

係下一版再答你的第 4 題 ---------------

論壇元老

stevenagain 發表於 2014-11-7 13:04
冰河 兄︰真係好開心,見到你提出問題 ------------------

我話過會有問必答,現回覆如下︰

咁點解唔大家約定 3 點前到唔好買,等公眾飛累積一下,例如 5 點後先開始買?

而家要考慮嘅問題係點樣可以唔曝光,定係呢班馬伕根本唔在乎曝光?

論壇元老

練馬師最憎伙記偷食,呢個係 "偽命題" --------------

4. 練馬師最憎伙記偷食,所以跑馬日馬伕係無可能喺老細面前落注,佢哋必須買隔夜飛。就當呢點成立,咁點解佢哋又偏偏早到 12 點就買,冒住俾老細發現嘅危險呢?

任何 練馬師 都會同意︰
自己伙記買翻自己啲馬,有錢齊齊贏,係收買人心最高景界
(唔通係 "享耆成" 嘅慶功宴上,所有馬佚都話自己冇買過咩)
不過,原則係唔好周圍唱熱晒,否則當然係死罪 ! 所以馬佚係隔日買飛,
還是賽日買飛,只是他們自己的習慣而矣。
從呢點上面,我想帶出一個情況,有啲馬匹會全個隔日,都會不合理地熱落去,
理由係全天都有好多人收到料去買,就算彩池再大都會顯示出來。
(天長地久︰不合理地全天 W 只有 18 倍,P 只有 33 蚊 )
(電光火石︰不合理地係下午 3 點時候,P 只有 11 蚊 )
其實隔夜飛,可以睇得出一個練馬師嘅性格同人品︰
"天長地久" 代表 蘇偉賢 先生,有江湖大佬性格,不拘小節,街外錢齊齊搵。
"精算率然" 就唔同啦,第一次贏果次,隔夜飛長期冇飛 W 8 倍唔郁,P 33 蚊唔郁,
第二次跑第三,隔夜飛 W 30 幾倍,手影都唔俾你睇。
呢啲咪所謂落晒 "封口令" 囉 !
呀 ! 仲有一個練馬師,你唔駛旨意睇到佢啲隔夜飛,邊個 ? 咪 "霍時時" 囉 !

論壇元老

我吔係自己顧自己嘅中國人嘛 -------------------

咁點解唔大家約定 3 點前到唔好買,等公眾飛累積一下,例如 5 點後先開始買?

而家要考慮嘅問題係點樣可以唔曝光,定係呢班馬伕根本唔在乎曝光?

人與人之間,馬房與馬房之間,明爭暗鬥,各自為戰,而且呢啲枱底嘢,
自己做自己嗰份咪算囉,有貼士,又要同老婆講,又要同老豆講,又要同朋友講,
點控制到咁多人幾時去買吖,況且好多唔係賭徒嘅人,聽到貼士就即刻買㗎啦。
重要開大會 ? 真係驚死無人知你隻馬去搏咩 !

論壇元老

stevenagain 發表於 2014-11-7 14:10
我吔係自己顧自己嘅中國人嘛 -------------------

啲馬伕點解唔遲啲先放料,等啲親友唔可以一早買,咁咪唔會曝光囉?

論壇元老

一個 "馬佚" 的自白 (二)-----------------

啲馬伕點解唔遲啲先放料,等啲親友唔可以一早買,咁咪唔會曝光囉?

Hi,又係我 "馬佚平" 呀!問放料啲嘢,我最清楚,等我話俾你知啦 ﹣﹣﹣
老實講吖,我就絕對唔會同老婆講貼士,更加唔會叫佢去幫我買馬 (點解)
喂!大佬呀!除咗自已揍嗰一隻,係有把握之外,其他嘅料都係聽翻嚟㗎咋,
又唔係贏梗,費時俾佢知啦;贏咗有要分啲俾佢,輸咗仲大鑊(俾佢 ”鵝“ 到暈啦)
除非你老婆又係 ”爛賭二“ 啦,不過咁仲衰,真係變咗(攬住一齊,生死與共)
至於其他啲親戚朋友,冇必要都唔會講俾佢吔知(贏就好地地,輸咗就費事啦)
真正知嘅,咪來來去去,都係果兩三個 ”老死“ 啫!

點解唔遲啲先放料?大佬呀!全行都係咁吹嚟吹去㗎啦,你又買我又買,
根本分辨唔到邊個最口梳,至於你講果啲,3 點鐘後買飛,就唔會咁易走光嘅問題,
Oh! No! Who fucking care ! “阿大” 剩係同我地講,唔好買咁大,費事走光咋喎。
乜原來有人,咁細心去留意呢啲嘢㗎咩?

1萬

版主

ICE_AGE 發表於 2014-11-7 13:22

而家要考慮嘅問題係點樣可 ...

冰兄,如果是一匹沒公眾飛嘅大冷馬,無論三點前或後落注,賠率均會異動。
唔想好似賭馬集團咁高調,最好就係開售時落尐尐墊底飛,個賠率就唔會咁礙眼。
至於個墊,有冇墊得太高,係馬會公佈賠率前,佢地都唔會知道。