搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: stevenagain

馬前馬後。砲來砲往

論壇元老

大砲居士。現代測字 ---------------------------

有網友 "胡森" 先生來信,內容提到自己由外地來香港從商,轉眼已十多年,
開始時生意尚算順利,但最近這兩三年,成綪一落千丈,無論如何努力,
生意也是沒有起色;現在想從公司員工裏,提升一位出來做副手,從而希望生意有所改善;
其中有兩位也是可做之材,一時之間難以取捨,問可否用他們名字,來推算一下 ?
兩位名字分別為︰韋達 先生 及 莫雷拉 先生 --------------

本居士認為,個人能力是次要,主要還是人選是否跟你合拍,現分析如下︰
1. 胡森 的 "胡" 字拆開是 "十,口,月" = 一個人每月要養一家十口,當然吃力啦!
但反過來,亦可看成 "胡先生" 你自有一定能力,才可以一個養十個;
不過,這個能力會隨年紀漸大,體力下降,走向下陂 ----------------------
所以近年成績,咪越來越差囉 !
2. 胡森 的 "森" 字拆開是 "木,木,木" ,"木"者板也,板者 = 呆板 也
顯示閣下內在性格,自我中心,不善交際,凡事,事倍功半 (辛苦也)

你提議的兩位人選,我們先談一下 韋達 先生︰
3. 韋達 的 "韋" 字拆開是 "木,一,口,手" (唔明點解咁拆 --- 開估--- 用倉頡碼來拆呢)
胡森 先生,你已經有三個 "木",宜家仲要再加多一個 "木",你話死唔死 ?
還有你是一人養十口,雖然多了一手,等於多一個人,但又多了一口;
最後變成二人養十一口,情況是有所改善,但效果麻麻 -----------------------
還有,韋達 的 "達" 字,從字型上看,像一個人在撐艇,孤孤獨獨,
(看似自私,又似自大,怕遇到危險時,會就著就著 --- 咁就大鑊啦)

再談叧一位 莫雷拉 先生︰
4. 莫雷拉 的 "莫" 字拆開是 "花,日,大" ,你想想,一個森林只有三碌木,
宜家又有花,又有陽光,個森林係咪靚好多呢 ? 生意就自然 ------ 越做越 "大" 啦 !
5. 莫雷拉 的 "雷" 字拆開是 "雨,田" ------- 發達啦!
胡森 先生,你是三碌木,宜家係冬天,睇你都就快變枯木,
呢個咪正一及時雨囉,又有水,又有陽光,又有花,仲要有人種田添;
田者糧食也,有田即是收入穩定,咁就養一百口都唔怕啦!
6. 莫雷拉 的 "拉" 字拆開是 "手,立" ,拉者出力也,肯用 "手" 來成 "立" 事業,王道也!
咁 ----------- 劃公仔唔駛劃出腸啦 ------------- 你懂的 ------------

1萬

版主

stevenagain 發表於 2014-10-26 23:23
輸完錢,攞張報紙嚟睇,見到啲咁嘅嘢,真係火都嚟 !

隔夜賠率,當然有用,唔係睇熱門,係睇呢尐,不尋常熱起來嘅大冷門。
臨場一定要回冷,咁先可以證明,有幕後人係暗角動手,得唔得自然係另一回事。
賭馬集團明刀明搶,說不定同馬圈並不密切。
天長地久,明顯係圈內人,靜雞雞偷食。

論壇元老

人地練馬,你就練人,真係不務正業 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

上星期睇馬經,見到 告東尼 大談 吳嘉晉 今年有很大進步,
可能剛贏了 幸福指數 吧,因為我只看標題,並沒有細讀內容;
記憶當中,告東尼 不會這樣讚一個人(以前捧 湯智傑,徐君禮,蔡明紹,也不會講到出口)
咁代表乜呢 ? 從心理學來說,叫做 “自我催眠,自我安慰”
强國人叫做 “自我感覺良好”  而我叫呢啲做 “精神自凟” ﹣﹣﹣即係 “打飛機” 囉 !
吳家晉 係爛泥扶唔上壁,而 告東尼 又咁要面子,我真係無眼睇咯 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣
睇番 吳喜晉 呢兩個月成績,有2W4Q,咁 告東尼 每個月要俾1W2Q 佢,先夠數喎!
但係宜家先俾得 1W,即係要追數啦 (否則點可以話全力支持人地呢)
咁!從呢個方向去掘,咪有機會 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣執死雞
嗱!宜家開始入正題啦,聽日 告東尼 出 5 隻馬 (齊齊健康,唔識講)
第 4 場 進攻足球(表面睇想降班,俾埋啲咁嘅骨頭 蔡明紹 哽,真係太徧心了)
但係我又有相反睇法︰呢隻嘢宜家 41 分,係 4 班都有得贏,駛唔駛一定要降呢 ?
呢隻馬反而係,佢地師徒兩人關係的一面 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣ “照妖鏡”
第 5 場 聰明波 (全晚只有呢隻配 吳嘉晉 ,信 告東尼 追數就要買啦)
第 6 場 綻放美麗 (師父就俾隻,打到平頭兼升班 蔡明紹 去騎 ﹣﹣﹣唉!)
第 8 場 英勇大師 (飛起 蔡明紹 用 莫雷拉)上次我都叫佢換人啦,不過話時話上次咁塞法,
換邊個都係死噃,今次換人,擺明借啲倚,唔益 蔡明紹 啫 !

1萬

版主

{!----}
stevenagain 發表於 2014-10-28 23:32
人地練馬,你就練人,真係不務正業 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

上星期睇馬經,見到 告東尼 大談 吳嘉晉 今年有很 ...

告東尼同明紹哥嘅關係,又唔好睇得咁死。
況且,明紹哥自己都可以搵食,師父扶一下尐唔長進嘅弟子,都好應該。

論壇元老

今日 潘頓 攞本 "紅薄仔" 去銀行打薄,應該冇糧出( 因為今日係月尾) ------------

紅薄仔 上次用足九成九力跑第二,今次加三磅,對呢隻細馬嚟講,係致命傷。
我想佢死,因為呢場我買咗 "豪氣初華" + "綻放美麗"
過晒都有 1百5拾幾萬架 -------------------

0866        29-10-2014
17:02        跑馬地
星期三        過關 連贏位置Q
3X7       
4 場    4 皇仁威龍 + 11 進攻足球
5 場    9 聰明波 + 11 振興中華
6 場    7 綻放美麗 + 9 豪氣初華 $10

$260.00       

第 8 場 "英勇大師" 我係好鍾意,但係 快活谷 短途後上,
今年好似未得過,宜家得果 23 元 W,就算買咗,我都唔會貼出嚟,
因為太核突啦,轉一轉買條單Q好過啦----------------------

0878        29-10-2014
17:17        跑馬地
星期三        連贏位置Q        8 場    2 鴻福滿滿 + 7 英勇大師 $50

$100.00       

1萬

版主

stevenagain 發表於 2014-10-29 17:55
今日 潘頓 攞本 "紅薄仔" 去銀行打薄,應該冇糧出( 因為今日係月尾) ------------

紅薄仔 上次用足九成九 ...

告東尼,一氣貫通。

高級會員

論壇元老

congratulation,

金牌會員

金牌會員

stevenagain 發表於 2014-10-29 17:55

紅薄仔 上次用足九成九 ...

恭  喜