搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: stevenagain

馬前馬後。砲來砲往

1萬

版主

ICE_AGE 發表於 2014-11-1 23:45
真係諗唔到。以前只有排隊買飛嘅年代,跑馬日唔得閒就只能早一日買,而家賭馬咁方便,點解要咁早買?

...

正如冰兄所言,現在買馬咁方便,點使咁早買。
學賭馬集團咁,明搶未得囉。
所以我好肯定,落呢尐鬼鼠飛嘅人,同賭馬集團係兩班人尼。
佢地咁樣落飛,明顯係唔想打草驚蛇,否則風聲洩露,影響利益。
當你手上有匹機會頗大嘅大冷門,一係好似賭馬集團咁,一棍打到十幾倍開跑食哂個彩池;
一係一路落住尐唔覺影響賠率嘅小注,都係食哂個彩池。
用第二種方法,係控制成本方面,自然容易好多。
有乜唔對路,例如對家想尼搶錢,仲可以即時喊停,損失不過有限。

結論係隔夜賠率,僅對一尐異常熱門有用,即本應五、六十倍或二、三十倍,隔夜則僅有十多倍甚或大熱門。
要留意嘅係,再開售到開跑前,呢類馬嘅賠率只會愈來愈冷。
若然偏熱,兇多吉少。
除佢地所謂小注嘅第一注,會引起賠率異動外,其餘時間,大家均會覺得正常。
呢樣野,就係佢地要嘅。

咁樣,呢尐會唔會係一尐盲毛注?
有此可能,我相信世上盲毛多的是。

1萬

論壇元老

stevenagain 發表於 2014-11-2 01:06
你這條問題,可以再看一次以下原文去理解︰

我的意思係,從開始賣飛全天 12 個鐘,都可以投入 “古惑飛” ...

如果明知頭 2-3 個鐘落飛會曝光,點解唔等一陣,6 個鐘之後先開始分段落飛,咁咪唔駛咁張揚?

不過歸根究底,問題喺:「喺投注方法咁成熟嘅環境下,究竟乜嘢人會買隔夜飛?佢哋買隔夜飛嘅目的係乜?」。 呢方面希望 Steven 兄指點吓。

咗諗右諗,都諗唔到非要買隔夜飛不可嘅理由,最後只好訴諸陰謀論。

買隔夜飛故意令到彩池明顯異常嘅人,可能係馬房嘅人,亦可能係賭馬集團嘅人。佢哋想向一啲人發放一啲訊息,但係又唔方便直接講,因為直接講會冇人信(例如練馬師話自己隻馬係故意出嚟孭鑊嘅),又或者訊息接收目標係佢哋冇辦法接觸到嘅(例如另一個賭馬集團)。

佢哋咁做目的唔一定係 back on the horse,亦有可能係放煙幕,誤導對手或者公眾馬迷。

尤其是當個彩池只得十萬八萬嘅時候,買注一萬幾千銀落一隻冷馬就好似半夜放煙花咁矚目。

而另一個可能性,就係一切都係正常嘅:有普通馬迷睇好一隻馬,買兩萬 win(呢種豪賭嘅人都唔少),就咁反轉咗個隔夜彩池。但係又還原基本問題:點解佢要咁早買?

1萬

論壇元老

多謝 “古佬” 同 “冰河” 兩位的意見 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

但係你們言談間,同往 “陰謀論” 的方向走去(真係越講越玄)
不如試試看從事物的相反角度去看(答案自然會梳理出來)
重點係︰
「喺投注方法咁成熟嘅環境下,究竟乜嘢人會買隔夜飛?佢哋買隔夜飛嘅目的係乜?」

不過今日要跑馬仔,依呢嘢留翻,聽日先講啦 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣

1萬

論壇元老

{!----}
三條 Q 過晒有 6 萬幾蚊,用著先啦 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

0902        02-11-2014
11:49        沙田
星期日        過關 獨贏及位置
3X7        1 場    4 福盃滿賞
2 場    4 馬主明星
6 場    1 人強馬勁 $10

$260.00         
0903        02-11-2014
星期日        過關 位置
3X4        1 場    4 福盃滿賞
2 場    4 馬主明星
6 場    1 人強馬勁 $50

$200.00         
0904        02-11-2014
星期日        過關 連贏位置Q
3X7        1 場    4 福盃滿賞 + 10 常勝龍王
2 場    1 美麗里程 + 4 馬主明星
6 場    1 人強馬勁 + 4 尊兄 $10

$260.00         

等陣仲有 7,9,10 場的投注資料,公諸同好 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

1萬

論壇元老

stevenagain 發表於 2014-11-2 11:01
多謝 “古佬” 同 “冰河” 兩位的意見 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

但係你們言談間,同往 “陰謀論” 的方向走 ...

乜原來 「砲來砲往」係唔講陰謀論㗎?咁我真係捉錯用神喇。

1萬

版主

stevenagain 發表於 2014-11-2 11:01

但係你們言談間,同往 “陰謀論” 的方向走 ...

或者真係太多陰毛、太玄妙,咁不如返璞歸真。
結論係一個盲毛,錢多,買隻冷馬玩下,根本唔使理。

1萬

論壇元老

告東尼 又要追數俾 吳嘉晉 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

都話咗 吳嘉晉 浪費食物嫁啦!仲有一隻係 第 9 場 度(加州金奬)
不過我呢場係咁買噃︰
0925        02-11-2014
12:30        沙田
星期日        連贏位置Q        9 場    2 左右逢源 + 6 加州金獎 +
           7 好精神 $60

$360.00         
0928        02-11-2014
12:32        沙田
星期日        獨贏        9 場    2 左右逢源 $200

$200.00         
0929        02-11-2014
12:32        沙田
星期日        位置        9 場    2 左右逢源 $700

$700.00         
0914        02-11-2014
12:18        沙田
星期日        過關 單T
2X3        7 場    1 電光火石 + 2 牛精叻仔 +
           9 錦繡河山
9 場    2 左右逢源 + 6 加州金獎 +
           7 好精神 $10

$30.00         

1萬

版主

吳嘉晉,都係算罷啦!
買佢果時唔見影,唔買就跑出尼,一句講哂:「冇緣分。」

1萬

論壇元老

“古佬” 你講得無錯呀!嗰個盲毛咪就係我囉 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣

結論係一個盲毛,錢多,買隻冷馬玩下,

記得係十幾年前,我專登係下午一點鐘,在網上投注,放咗 8 仟蚊入個 WP 彩池度,
嗰種感覺真係好 High,我重叫咗啲朋友,係馬會網頁睇著我,點樣推冧個彩池㖭。
嗰一刻大家都笑到碌地,W 由 10 倍變 4 倍,P 由 3 倍變 1.2 倍(我真係以為自已係大戶㖭)
我嘅目的係,做唔到閘前落飛嘅大戶,都試吓做一個隔夜落飛嘅大戶丫。
因為當時我早已經估到係邊啲人,會去買隔夜飛,攪到個彩風吹草動。
跟著落嚟,就係同大家一起去印証一下,呢班人到底是誰啦 ﹣﹣﹣﹣﹣﹣

1萬

論壇元老

一齊搵出,次次跑馬都買隔夜飛的 "一少撮人" -----------

上文已講出,隔夜賠率異動的成因;今次我吔做吓偵探,將呢班  "一少撮人" 摷出嚟啦︰

宜家用 “辯偽法” 將啲冇可能係嘅,一個一個剔出去,到最後剩下來的一群人,咪就係佢吔囉!

剔除步驟如下︰
1. 沒有把握知道賽果的人仕( 即係你同我呢啲所謂 “普羅馬迷” )
    因為越無把握,越需要多些資訊才會下注
(又要刨往績,又要睇排位馬經貼士,又要睇電視評述馬匹狀態,又要睇隔夜賠率,
又要睇賽日馬經分析,又要睇臨馬匹狀態,到最後馬匹出跑道,仲係心大心細未決定點買)
如果你做過以上任何一樣行為,又點會係買隔夜飛 “嗰班人” 呢?
2. 將有把握知道賽果的人仕分類( 其實只有兩種人,先知道隻馬今次有幾大機會贏 )
3. 將 “練馬師” 剔出去( 知道隻馬贏得,都絕無可能提前一日買飛 )
理由一︰咁早買咪打草驚蛇囉,唔通益你咩
(你睇吓閘先落飛啲注碼,最少都百幾萬、百幾萬咁注注揼落去,成個 “隔夜彩池” 都散晒啦)
4. 剩下來就只有 “馬佚” 了( 無錯就佢吔 )
理由一︰如果你知道隻馬好大機會,咁係今日買同聽日買已經沒有分別了
理由二︰正正是他們,在開跑前果幾個鐘最忙碌,買馬會唔方便
( 既然只道隻馬得,咪早啲買囉,無謂阻住份正職運作 )
理由三︰呢個係傳統習慣,以前未有網上投注、電話又唔俾係馬場範圍內使用,
所以馬佚要買馬,就要係隔日既放中午飯,和放工時間,先可以去投注站買飛,
而到賽日,早上就要返工,直到馬場散場才出得翻嚟,咁又點買呢?

如果大家覺得唔係 “馬佚”,或者有其他疑問,歡迎提問(我會專題回答,保證滿意)

總結︰雖然 “馬佚” 是隔夜飛的幕後黑手,但我保証輸得最 “仆街” 一定係佢吔!
(點解 “仆街” 呢個題目,留翻以後專題討論)