搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

人力呢個牌頭究竟有無用?續篇(P.21)末篇(P.27)

高級會員

我是政治outsider,但一直有留意香港激進派抗爭史。近見此討論區人力網友大規模地齟齬爭吵,忍不住插下咀。

齟齬爭吵似乎是從區選結果不佳所引起的,我們局外人嘆喟之餘,感到網友們miss something。(這理盡量不介入網友間個別presumtion所引起的齟齬。)

我認為,要去返大路問題﹕
---人力呢個牌頭究竟有無用?
---點解無人去研究呢個問題?
---係講緊對選舉有無用。( or for 理念?)
---譚香文直情玩嘢,唔用呢個牌頭。蘇浩話無用。袁彌明話邊個唔知阿媽係女人,即係都係無用。
---咁即係點?是否會產生政黨牌頭危機?
---點解唔見人力的領導人(假如有)解釋一下呢方面矛盾?
---究竟邊個係人力領導人(或領導層)?
---將來點?

1萬

論壇元老

劉嗡已經分析過啲數字,用人力牌頭係會少幾個巴仙(有錯請指正)。而為咗通過區議會選舉嚟宣揚人力理念,呢啲犧牲係在所不惜。

愚見認為:是否值得,見仁見智。就算唔同意,亦毋須完全放棄人力(唔知有無人咁決絕),大可喺區議會選舉時,支持其他你認為更大機會贏嘅候選人,而喺其他時候支持番人力。

金牌會員

人力呢個牌頭係由芒果佬所創立,既然佢人已走,咁何不灑脫一點學老蕭咁摺鬼左人網,去舊立新!另創新牌頭,又或者化整為零,用選民力量,前線等各自去發展!當有合適議題咪再坐埋一齊!

論壇元老

小書僮 發表於 2015-12-1 17:46
人力呢個牌頭係由芒果佬所創立,既然佢人已走,咁何不灑脫一點學老蕭咁摺鬼左人網,去舊立新!另創新牌頭, ...

搞政治,點可以只為面子。。。

1萬

論壇元老

小書僮 發表於 2015-12-1 17:46
人力呢個牌頭係由芒果佬所創立,既然佢人已走,咁何不灑脫一點學老蕭咁摺鬼左人網,去舊立新!另創新牌頭, ...

不。係由四個組織組成。「人民力量」呢個名,係大舊提議(菲律賓有個同名組織)。

高級會員

個人認為,試將問題放返係客觀效果on政黨(人力)Vs.主觀理想/理念on政黨(人力)身上好D。第二個層次係,人們(人力領導層、支持者)點deal with呢兩方面(客觀效果、主觀理想)的矛盾。

劉嗡(區選後)發言似搞不清楚自己係領導層抑或評論人角色。佢對人力牌頭有無用表態不清楚(或者無諗過),起碼不清楚過陳大舊(在位立會議員,高舉人力牌頭,但地區上和力牌頭保持距離)和快必(想選明年立會、表裏如一的人力牌頭主義者)。

高級會員

網友用「劉嗡已經分析過啲數字,用人力牌頭係會少幾個巴仙(有錯請指正)。而為咗通過區議會選舉嚟宣揚人力理念,呢啲犧牲係在所不惜」和我的「人力牌頭有無用」irrelevant。

besides,劉嗡(根據《隨意門》)的理論/論述(或辯析)是錯誤的。選舉是real politic,不計成敗宣揚政治理念(一如熱民及羊子)是另一種政治行為。

The point is,人力事前無話不計成敗只宣傳人力理念,否則D義工及支持者唔會咁失望。再者,除咗快必殂擊王國興(嚴格嚟講,唔算係理念) ,其他人力候選人有邊個高舉人力理念旗幟?再再者,人力理念係乜嘢?莫講話選民,連我都唔係好清楚。(一般選民係拉布及掟嘢)

照客觀形勢睇,人力事前陷於區選real politic Vs人力理念的兩難,事後人力核心份子莫衷一是(諗唔掂論述),又不能安撫失望的支持者。網上支持者(可能由於毋須負責)似還比較冷靜,肯講真話(在其他各欄)。觀點各異,沒關係。起碼朝住illustrate the fact rather than逃避事情的真相,不知然否。

超級版主

wanpeter 發表於 2015-12-1 20:09
網友用「劉嗡已經分析過啲數字,用人力牌頭係會少幾個巴仙(有錯請指正)。而為咗通過區議會選舉嚟宣揚人力 ...
//其他人力候選人有邊個高舉人力理念旗幟?再再者,人力理念係乜嘢?莫講話選民,連我都唔係好清楚。//

I think you better learn PP candidates' election platform before stating a point.

I cannot speak for the Chair lady, but as a volunteer of her campaign, I believe this was one of her leaflets.  PP"s ideas are very loud and clear.

https://www.facebook.com/1839407 ... 852/?type=3&theater
林雨陽

高級會員

劉嗡應該不會在節目講曬所有野     角色轉變成擋子彈
我聽不齊選後分析,但好像你們這次有些選區是有意無意遲報名,令區選不與泛民和其他素人撞區,而又有出現撞區的現象!
社民連同人民力量差不多得票率?雙方選民重疊率高不高?
你們可能重點四區派五個, 真的無問題?

我的前設:你們上次立法得票3分一以上係求變者投!現在的狀況係求仁得仁!希望你們打出一片天地
我之前的想當然看法,pro泛民比例基本不變,如何讓一個四人支持民主的家庭或group不得不分一票給你
打遊戲得到的經驗,玩hard core需要更多的技巧

金牌會員

三四五六七八隻 發表於 2015-12-1 18:42
不。係由四個組織組成。「人民力量」呢個名,係大舊提議(菲律賓有個同名組織)。 ...

走左果的就唔好提啦!等於依家唔會提劉胃卿時代的前線啦!